Velika Britanija testira vozače kamiona na covid-19, tisuće ih čeka na izlaz iz zemlje

Francuska, Belgija, Nizozemska i Češka počinju otvarati granice prema Velikoj Britaniji da omoguće povratak svojih državljana. Velika Britanija počela je danas testirati vozače kamiona na covid-19 kako bi se ponovo uspostavio promet između te otočne zemlje i europskog kontinenta te je pozvala vozače da zbog velikih gužvi izbjegavaju južnu Englesku.

“Testiranje je počelo, nastojimo ponovo uspostaviti promet između Ujedinjene Kraljevine i Francuske”, kazao je ministar prometa Grant Shapps.

Upozorio je, međutim, da francuska granična policija radi samo na temelju jutrošnjeg dogovora te da se zastoji ne smanjuju.

“Molimo vas da izbjegavate Kent dok se gužva ne raščisti. Dolazak u to područje će samo produljiti vaše putovanje”, napisao je ministar u poruci vozačima na Twitteru.

London i Pariz, naime, postigli su dogovor o prelasku granice uz negativan test na covid-19, no tisućama kamiona će biti potrebno “nekoliko dana” da iz luke u Doveru prijeđu La Manche.

Vozači kamiona koji su negativni na covid-19 moći će se ukrcati na trajekte za Calais, nakon što su brojne zemlje zatvorile svoje granice za Britance u strahu od mutiranog virusa SARS-CoV-2.

Vozači su bijesni zbog zastoja i danonoćnog čekanja te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku što je prije moguće. Njih više tisuća, iz brojnih europskih zemalja, danima su zatočeni u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići svojim kućama za Božić.

Vozači koji su zapeli u Engleskoj zbog odluke većine europskih zemalja da zatvore svoje granice za ljude koji pristižu iz Velike Britanije bijesni su jer nemaju hrane, vode i primjerene sanitarne uvjete.

“Situacija je neljudska i jedino što tražimo je rješenje”, kazao je jedan španjolski vozač.

“Mislim i uvjeren sam da ovo što se sada događa nema nikakve veze s koronavirusom, ali ima veze s politikom, odnosno Brexitom”, kazao je drugi vozač.

Vozači će se podvrgnuti brzom testu, a svatko tko bude pozitivan će morati pristupiti preciznijem PCR testiranju na čiji se rezultat duže čeka. Ako i taj test bude pozitivan, vozač će ići u samoizolaciju u hotelsku sobu.

U utorak navečer je u Kentu, na jugoistoku zemlje, zapelo oko 4000 kamiona, na autocesti od Londona prema luci stoji oko 800 kamiona, a 3000 kamiona je blokirano u bivšoj zračnoj luci, gdje vozači mogu obaviti obavezna testiranja.

Prve pošiljke cjepiva krenule su iz Belgije prema zemljama Europske unije, u Švicarskoj se već cijepe, a odobreni su i prvi paketi za samotestiranje, a Luka Dover otvorila se u noći s utorka na srijedu i jutros je počeo prometovati vlak Eurostar iz Londona.

Inače, ukupno je čak pedesetak zemalja prekinulo ili ograničilo dolaske putnika nakon otkrića novog soja koronavirusa na britanskom teritoriju. Zadnja je Bolivija koja će od petka do 8. siječnja zabraniti ulazak na svoj teritorij svim putnicima iz Europe.

Švedska produljila zabranu letova

Švedske vlasti odlučile su produljili zabranu letova iz Velike Britanije do kraja godine, piše dnevni list Aftonbladet citirajući avioprijevoznika SAS. Od početka pandemije Švedska je odabrala labavu strategiju, bez zabrana, no vlasti su poslije priznale pogrešku. U srijedu je registrirano 6609 novih zaraza te 112 umrlih čime je ukupan broj žrtava u Švedskoj narastao na 8279, piše agencija Reuters. Po glavi stanovnika broj žrtava u Švedskoj nekoliko puta je veći nego u susjednim nordijskim zemljama, no niži je nego u nekim europskim zemljama koje su odabrale strategiju strogog zatvaranja.

Cijepljenje u Švicarskoj

Cijepljenje je počelo u Švicarskoj, u nekoliko pokrajina, četiri dana prije predviđenog početka imunizacije u Europskoj uniji. Prva osoba u Švicarskoj koja je dobila cjepivo protiv covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, 90-godišnja je žena u domu za starije pokraj Luzerna.

Broj zaraženih covidom-19 u Švicarskoj u jednom danu narastao je za 5033 čime je u toj državi i susjednoj kneževini Liechtenstein broj zaraženih od početka pandemije dosegnuo 423.299, a broj umrlih 6431, piše Reuters.

Pfizerovo cjepivo: prve pošiljke za EU otišle iz belgijske tvornice

Prve pošiljke Pfizer-BioNTechova cjepiva namijenjene zemljama EU-a izašle su u srijedu ujutro iz belgijske tvornice u Puursu, gdje se proizvode, pošto su u ponedjeljak europske vlasti dale svoje odobrenje, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Tri kamiona hladnjače izašla su iz kruga tvornice velike američke farmaceutske tvrtke Pfizera na sjeveroistoku Belgije, između 9 i 10 sati.

Emirati Dubai

Kampanja cijepljena počela je u srijedu u Emiratu Dubai dan nakon isporuke prvih doza cjepiva američkog-njemačkog proizvođača Pfizer-BioNTech, javlja Reuters.
Prva pošiljka cjepiva stigla je u Dubai iz Bruxellesa. Ujedinjeni Arapski Emirati registrirali su gotovo 200.000 zaraženih od početa pandemije i od tog broja umrlo je 650 oboljelih.

Meksiko

Meksiko počinje kampanju cijepljenja u četvrtak, kada stižu prve pošiljke cjepiva naručenog od američko-njemačke farmaceutske kompanije Pfizera/BioNTecha, priopćila je vlada.

Sydney popušta mjere za Božić

Sydney je u srijedu malo popustio mjere u prigodi Božića, pošto je najveći australski grad drugog dana zaredom prijavio manje od deset zaraženih koronavirusom.

Testiranje kod kuće

Francuska grupacija za analizu Eurofins Scientific objavila je da u Europi počinje prodavati opremu koja omogućuje da svatko može sam kod kuće obaviti PCR testiranje i otkriti covid-19.

Ta je “neinvazivna” metoda testiranja u prodaji u Sjedinjenim Državama od 19. listopada pod nazivom “EmpowerDX kit”.

Velika Britanija u srijedu je odobrila uporabu testova za samotestiranje kako bi se virus mogao utvrditi u asimptomatskim slučajevima zaraze. Regulatorna agencija za medicinu i javno zdravlje (MHRA) rekla je da paketi sadrže sve potrebno za antigenski test na koronavirus i rezultati su gotovi za 30 minuta.

SAD: Trump odbija paket vrijedan 900 milijarda

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće potpisati zakonski prijedlog o 892 milijarde dolara prijeko potrebne pomoći ugroženima pandemijom uzrokovanom koronavirusom, poručivši zakonodavcima da moraju povećati iznose poticaja. Predloženi zakon nazvao je “sramotnim” i zatražio od Kongresa povećanje iznosa poticaja na 2000 dolara za pojedince te na 4000 dolara za parove, umjesto “smiješno niskih” 600 dolara koji su navedeni u zakonu.

Novi paket pomoći dolazi nakon velikog paketa donesenog žurno krajem ožujka, u vrijeme prvog vala, vrijednog 2.200 milijarda dolara.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden rekao je da će iduće godine zatražiti od Kongresa da donese novi paket pomoći za gospodarstvo.

Više od 1,7 milijun mrtvih

Pandemija je od kraja prosinca 2019. pokosila najmanje 1,7 milijuna života u svijetu, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih izvora objavljenih u srijedu do 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Službeno je potvrđeno više od 77,9 milijuna zaraženih.

Sjedinjene Države i dalje su najteže pogođene, s 322.849 umrlih, zatim dolaze Brazil (188.259 umrlih), Indija (146.444), Meksiko (119.495) i Italija (69.842).

Komentiraj