Velika Britanija slavi 90. rođendan svoje kraljice

EPA/ANDY RAIN

Elizabeta II. u četvrtak slavi rođendan koji je počeo nizom odavanja počasti kraljici čija je popularnost najviša u njezinih više od 64 godine provedenih na britanskom prijestolju.

Nešto prije podneva kraljica je u zelenoj haljini izašla pred mnoštvo ispred dvorca Windsor. Tijekom jutra, dok je tisak jednoglasno veličao kraljicu kao primjer “altruizma i moralne snage”, kako je naveo Daily Mail, njezin sin i nasljednik Charles recitirao je Shakespearea na BBC-u.

“Ona će donijeti sreću Engleskoj, princeza bogata godinama, koja će dugo vladati, a svaki će dan biti obilježen nekom važnom akcijom”, izgovorio je Charles ponovivši dio govora nadbiskupa Canterburyja, Thomasa Cranmera, kralju Henriku VIII. kada je rođena buduća kraljica Elizabeta I.

U Windsoru su pročelja u četvrtak osvanula ukrašena, cvijeće je bilo zaliveno, a u izlozima istaknute poruke za kraljičin rođendan. Suvenirnice prigodom kraljičina 90. rođendana nudile su za tu prigodu specijalni čaj, kolače, kuhinjske krpe s oznakom 90. rođendana.

 

  • Ispred Buckinghamskie palače turisti su bili oduševljeni prigodom da i oni nazoče kraljičinu rođendanu. “Imamo sreće, to je pravi dan za boravak u Londonu”, rekao je River Li (37) Tajvanac koji je došao sa suprugom i osmomjesečnim djetetom.

 

Premijer David Cameron je kraljici zaželio zdravlje, veselje te izvanrednu rođendansku proslavu” na posebnom zasjedanju parlamenta te pozdravio njezin “nepokolebljiv osjećaj dužnosti”. Čelnik laburističke oporbe Jeremy Corbyn, uvjereni republikanac, istaknuo je da je “kraljičino mjesto iznad politike”.

Prije izlaska među okupljene kraljica je objavila tweet u kojem je uputila najljepše želje onima koji ovog četvrtka slave 90. rođendan kao i ona. Elizabeta II. je i na taj povijesni dan inaugurirala jednu ploču, ruku pod ruku sa suprugom Philipom koji kroči prema 95. rođendanu.

Kraljici je pripala čast da upali prvi od 1000 krijesova diljem Britanije i svijeta. Uz njezin rođendan ispaljen je počasni plotun u Londonu i drugim britanskim gradovima, a navečer je zgrada parlamenta osvijetljena u bojama britanske zastave.

Kraljica Elizabeta II. će u petak u Windsoru ugostiti na ručku američkog predsjednika Baracka Obamu i njegovu suprugu Michelle.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. travnja 1926. u Londonu. Kraljicom je postala 6. veljače 1952. u dobi od 25 godina. Prošle je godine, 9. rujna, po duljini boravka na prijestolju nadmašila svoju praprabaku Viktoriju (1837.-1901.) koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana. S princom Phillipom u braku je 68 godina.

Kraljica, koja je politički neutralna pa se tako neće izjašnjavati o referendumu o Brexitu 23. lipnja, rođendan je dočekala popularnija nego ikada do sada.  Iako je u poznoj dobi, tek svaki peti Britanac želi da abdicira, no to se vjerojatno neće dogoditi. Ankete kazuju i da je tri četvrtine Britanaca privrženo monarhiji.

Za njezine vladavine promijenilo se 12 premijera, počevši od Winstona Churchilla. Sedam kanterberijskih nadbiskupa stajalo je u njezino ime na čelu Anglikanske Crkve. Prvi među njima, Geoffrey Fisher, vjenčao ju je i okrunio.

Posjetila je 117 zemalja i proputovala 1,7 milijuna kilometara, ali je jedina Britanka koja nema putovnicu. One se ionako izdaju u njezino ime pa je besmisleno da samoj sebi daje dopuštenje za putovanje. Isto vrijedi i za osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu i druge dokumente.

Komentiraj