Velika Britanija se priprema za popuštanje mjera

Britanski premijer Boris Johnson, za kojega su liječnici u jednom trenutku pomislili da će izgubiti bitku s novim koronavirusom, priprema se da idućeg tjedna iznese plan izlaska zemlje iz izolacije pošto je bolest pokosila više od 28.400 ljudi.

U nedjelju je umrlo još 315 ljudi pa je ukupan broj umrlih u bolnici, u domovima za starije i nemoćne i kod kuće narastao na 28.446, rekao je ministar u vladi Michael Gove na tiskovnoj konferenciji.

Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje vlasti kažu da je vrhunac epidemije prošao, druga je najteže stradala zemlja u Europi iza Italije, koju izbliza prati po broju oboljelih i umrlih.

Ovaj broj znači pad u odnosu na dan ranije (+621), ali službeni podaci su podložni promjenama i nerijetko pokazuju pad za vikend zbog kašnjenja u prijavljivanju, nakon čega brojevi rastu.

Broj službeno zaraženih popeo se na 186.599 (+4.339), dodao je Gove.

U razgovoru za tabloid The Sun u nedjelju, prvom u kojemu je opširno opisao svoje iskustvo bolesti covida-19, Boris Johnson (55) je rekao da ga je “vodila želja” da zemlju vrati “u normalu” i da je, dok je bio na odjelu intenzivne njege, prolazio “teške trenutke”.

“Nisam baš bio u posebno dobrom stanju i znao sam da imaju plan za hitan slučaj. Liječnici su znali što trebaju učiniti ako stvari pođu po zlu”, rekao je.

Komentiraj