Velika Britanija nastavit će koristiti cjepivo AstraZenece

Velika Britanija nastavit će koristiti cjepivo AstraZenece protiv covida-19 usprkos novom istraživanju koje pokazuje da ono nije djelotvorno protiv južnoafričkog soja, rekao je u ponedjeljak ministar za cjepiva.

Nadhim Zahawi je u ponedjeljak za novine Telegraph napisao da je britanska vlada „sigurna“ u svoj trenutni plan cijepljenja i „zaštitu koju će pružiti svima protiv ove grozne bolesti“.

„Moramo biti svjesni da čak i kad cjepivo ima manju djelotvornost u zaštiti od zaraze i dalje postoji djelotvornost protiv razvijanja teške bolesti, hospitalizacije i smrti“, i to je ključno za zaštitu našeg zdravstvenog sustava.

Financial Times je u nedjelju objavio kako je cjepivo koje su razvili britansko-švedska tvrtka AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu značajno manje djelotvorno protiv južnoafričkog soja virusa.

Istraživanje je pokazalo da je cjepivo korisno protiv ekstremnih slučajeva tog soja, no da ne sprječava zarazu, prenosi agencija dpa.

Južnoafričke zdravstvene vlasti su objavile da će zaustaviti cijepljenje tim cjepivom i umjesto toga sa znanstvenicima raditi na razvoju cjepiva Johnson & Johnsona.

U Britaniji je registrirano 147 slučajeva zaraze južnoafričkim sojem.

AstraZeneca je u odgovoru na napise medija objavila kako vjeruje da njeno cjepivo štiti ljude protiv teških oblika bolesti. Dodala je da je istraživanje provedeno samo na 2 tisuće mladih i zdravih ispitanika.

Prvih 16,8 tisuća doza tog cjepiva stiglo je u Hrvatsku tijekom vikenda, a ukupno bi trebalo doći 2,7 milijuna doza, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Komentiraj