Britanska premijerka Theresa may i njezin glavni suparnik, laburist Jeremy Corbyn, glasali su u četvrtak na prijevremenim izborima kojima May želi osnažiti svoju poziciju za predstojeće pregovore o Brexitu.

May, koju neki kritiziraju zbog slabe kampanje, glasala je zajedno sa suprugom u svojem selu Sonning, zapadno od Londona, dok je Corbyn glasao u osnovnoj školi u sjevernom Londonu.

Konzervativna čelnica nije pritom dala izjavu, dok se Corbyn obratio novinarima kazavši: “Ovo je dan naše demokracije. Upravo sam glasao. Jako se ponosim našom kampanjom.”

Britanci glasuju na više od 40.000 birališta nakon kratke kampanje koju su obilježila dva teroristička napada i neizvjesnost u pogledu Brexita.

“Podržite me i zajedno ćemo učiniti Brexit uspješnim i izgraditi snažniju Britaniju”, poručila je May u video poruci glasačima uoči izbora.

Kampanju je vodila obećanjem “snažnog i stabilnog” vodstva kroz proces zadruživanja od EU-a.

Izbore je predstavila kao referendum o svojim planovima za Brexit, ali na njih bi mogli utjecati i drugi elementi koji su se pojavili za vrijeme intenzivne predizborne kampanje.

Posljednja istraživanja javnog mišljenja provedena u srijedu, dan uoči izbora, prognoziraju pobjedu Konzervativne stranke kojom bi May stekla još snažniju većinu u parlamentu. Međutim, ankete nisu jednoznačne i po nekima bi čak May mogla i izgubiti većinu u parlamentu.

Britansko javno mnijenje teško je procijeniti čak i bez događanja od 22. svibnja kad je Britanija doživjela najgori teroristički napad na svojem teritoriju u zadnjih 12 godina, te napada na London Bridgeu koji se dogodio samo pet dana prije izbora.

May je od birača zatražila da podrže plan njezine Konzervativne stranke za Brexit. Britanija bi po tom planu trebala izaći iz jedinstvenog tržišta Europske unije, useljavanje bi bilo ograničeno, a država bi “preuzela kontrolu nad pitanjima koje im najviše znače”.

May trenutačno ima tijesnu većinu u parlamentu, no ona nije dovoljno jamstvo za izglasavanje ključnih zakona vezanih uz Brexit. Ako se desetak ili više zastupnika njezine stranke odluči pobuniti i glasati isto kao i oporba, njezina pregovaračka moć će nestati.

Zbog toga je May raspisivanjem prijevremenih izbora htjela povećati svoju parlamentarnu većinu za još nekoliko desetaka zastupnika. Međutim, golema prednost koju su njezini konzervativci prije mjesec dana imali u anketama pred laburistima u međuvremenu se gotovo istopila.

U početku su kampanjom dominirali Brexit i unutarnja pitanja kao što je zdravstveni sustav, ali nakon nedavnih terorističkih napada u Manchesteru i Londonu u prvi plan su izbila sigurnosna pitanja.

May je tijekom kampanje ponudila binarni izbor između svojeg vodstva i ekonomskog “kaosa” i slabih pregovora o Brexitu koje bi vodila potencijalna koalicijska vlada predvođena liderom ljevice, čelnikom laburista Jeremyjem Corbynom.

Očekuje se da će izlaznost na izborima biti mala jer se glasače poziva na birališta drugi put u dvije godine, a u međuvremenu su se dogodili i lokalni izbori i referendum o Brexitu.

Britanci u jednom krugu biraju 650 zastupnika iz isto toliko izbornih jedinica. Kandidat s najviše osvojenih glasova ulazi u parlament. U dosadašnjem sazivu konzervativci su imali 330 zastupnika, laburisti 232, škotski nacionalisti 56, liberali osam. Još 24 mandata pripala su manjim strankama.

Birališta se zatvaraju u 22 sata.

Komentiraj