Velika Britanija: Laserskim skeniranjem arheolozi otkrivaju prošlost Južne Engleske

Screenshot YouTube

Arheološki projekt je uz pomoć suvremene tehnologije otkrio zanimljivu prošlost Južne Engleske. Primjer je lasersko skeniranje brdovitog područja Chiltern Hills, koje se nalazi sjeverozapadno od Londona. Šume, poljoprivredna zemljišta i vapnenasto tlo su otkrili kako su na ovoj lokaciji postojale vrlo jednostavne utvrde iz željeznog doba, a ističe se kako je tu bilo aktivnosti i u rano Rimsko doba.

Wendy Morrison, jedna od voditeljica projekta, je izjavila kako je to jedno od najvećih istraživanja ovakve vrste, koje je obuhvatilo temeljito skeniranje 1 400 m² područja Chilternsa iz zraka. Snimke otkrivaju tko je i kada živio na tom lokalitetu , kako su ljudi iskorištavali obradivu zemlju i mijenjali krajolik te koji prirodni resursi su ih privlačili.

Znanstvenici se za svoja istraživanja, isprva neatraktivnih brdskih i šumskih lokaliteta, koriste skeniranjem iz zraka. Svoje snimke i opažanja spremaju u bazu podataka, koja je dostupna za javnost i za vrijeme lockdowna je stekla veliku popularnost u Velikoj Birtaniji. Projekt ima svoju internetsku stranicu i sada je već okupio nekoliko tisuća suradnika i volontera, koji razmjenjuju iskustva, zapažanja i otkrivaju svoje spoznaje kako bi se istraživanje nastavilo.

Komentiraj