Velika Britanija “iznenađena” stajalištem EU-a oko njezinih zahtjeva za prijelazno razdoblje

epa

Britanski ministar za Brexit David Davis rekao je u petak da je iznenađen time da je glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier nejasan oko britanskih zahtjeva za prijelazno razdoblje.

Zbog neslaganja u nekoliko ključnih pitanja, sporazum o prijelaznom razdoblju, koji je Velika Britanija zatražila za razdoblje nakon izlaska iz EU-a, uopće nije siguran, izjavio je u petak u Bruxellesu Barnier.

“S obzirom na razlike koje imamo, prijelazno razdoblje nije osigurano”, izjavio je Barnier na konferenciji za novinare nakon još jednog kruga pregovora o Brexitu na tehničkoj razini.

Davis je kazao da je, s obzirom na velik posao koji je ovaj tjedan obavljen, iznenađujuće čuti da Michel Barnier daje nejasne izjave oko britanskog stajališta.

“Tražimo vremenski ograničeno razdoblje u kojemu će se zadržati međusoban pristup tržištima po sadašnjim uvjetima”, rekao je Davis.

Barnier je rekao da je “Ujedinjeno Kraljevstvo zatražilo da se postigne sporazum o prijelaznom razdoblju do ožujka, a istodobno njihovi pregovarači su rekli da se ne slažu u nekim pitanjima koje ja smatram bitnim”.

Davis pak kaže da EU istovremeno “odbacuje britanski pokušaj da se uvedu zaštitni mehanizmi koji bi osigurali da se zaštite naši interesi”.

Britanska vlada je pod sve jačim pritiskom da pristane na prijelazni dogovor s EU-om do kraja sljedećeg mjeseca kako bi uvjerila poslovne ljude zabrinute da bi mogli napustiti EU bez dogovora sljedeće godine.

Prva točka neslaganja odnosi se na prava europskih građana u Velikoj Britaniji. Dok Velika Britanija priznaje načelo slobode kretanja osoba za vrijeme prijelaznog razdoblja, istodobno po isteku prijelaznog razdoblja, ne želi dati ista prava onima koji se tamo dosele u tom razdoblju kao što će ih imati oni doseljeni prije izlaska iz EU-a.

Britanska vlada također želi zadržati pravo da ne provodi europska pravila koja budu donesena u tom razdoblju. London je također protiv mehanizma koji je Komisija predložila kojim bi se Britaniji ograničio pristup jedinstvenom tržištu ne bude li poštovala pravila dogovorena za prijelazno razdoblje.

Europska unija traži da tijekom prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva načela na kojima počiva jedinstveno europsko trižište.

Britanska vlada je zatražila od EU-a prijelazno razdoblje koje bi vrijedilo od dana napuštanja EU-a, krajem ožujka 2019. U tom razdoblju, u Britaniji bi se primjenjivalo zakonodavstvo EU-a, ali London više ne bi sudjelovao u radu institucija EU-a i u donošenju odluka.

“Ne smijemo ovdje izgubiti iz vida konačni cilj a to je izgradnja novog sveobuhvatnog partnerstva između Velike Britanije i EU-a u kojemu ćemo ostati najbolji prijatelji i saveznici”, dodao je Davis.

Komentiraj