Velika blamaža ministra Pavića na predstavljanju novih medicinskih uređaja

Sredinom proteklog tjedna u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Marko Pavić prilično se izblamirao. I to zato što je u javnosti dao izjavu kojom je pokazao da u trenutku kada ju je izgovorio, naprosto nije bio elementarno upoznat s materijom koju je komentirao. Sporni događaj zbio se 29. listopada, kada je u spomenutoj zagrebačkoj bolnici otvorena nova angiodvorana s najmodernijim uređajem u području neurointervencije i neuroradiologije. Kako su toga dana izvijestili elektronički mediji, namijenjena je liječenju bolesnika s moždanim udarom kojih je u KBC-u Sestre milosrdnice u protekle tri godine bilo 450. U istom periodu ondje je učinjeno i dvostruko više angiografija. U prilogu koji je tog dana emitiran na Hrvatskoj televiziji, Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, izjavila je da angiodvorana „predstavlja KBC-u jedan nadstandard i izniman doprinos u zbrinjavanju bolesnika s moždanim udarom i bolesnika s bolestima mozga“. Napomenula je i da se u roku od 24 sata od simptoma moždanog udara na pacijentima može izvesti zahvat, umanjiti šteta od moždanog udara i možda čak spriječiti invalidnost. Sve to moguće je zahvaljujući uređaju ARTIS Zee Biplane tvrtke Siemens d.o.o., koji je dio nove angiodvorane i o kojem se navodi da predstavlja vrh tehničkih mogućnosti u području neurointervencije i neuroradiologije. Uređaj je kupljen u sklopu projekta opremanja dnevnih bolnica Ministarstva zdravstva, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministar Milan Kujundžić izjavio je tom prilikom da je riječ o još jednom u nizu malih koraka u napretku zdravstva u protekle tri godine i dodao: „Ovo je mreža koja nije uhodana samo u Zagrebu, nego i u Splitu i Rijeci, a u ponedjeljak će uređaj biti pušten u Osijeku. Tako se Hrvatska izjednačila s najrazvijenijim zemljama u svijetu, kao što smo to već učinili u intervencijskoj kardiologiji, kada je u pitanju infarkt. “

Tu bit stvari koja se događa u hrvatskoj medicini, ministar Pavić opisao je govoreći o troškovima modernizacije. I samo jednom rečenicom privukao pozornost, rekavši: „Ukupna vrijednost pet ovakvih angiosala je 172 milijuna kuna.“

Nacional posjeduje natječajnu dokumentaciju za nabavku angiosala iz dvaju ranijih natječaja. Jedan je raspisan u rujnu 2017. i njime se nabavljalo također pet angiosala. Prema natječajnoj dokumentaciji, njihova vrijednost procjenjivala se na između 4,5 i 6 milijuna kuna bez PDV-a. Drugi natječaj kojim se nabavljala angiosala datira iz travnja 2015., kada se taj uređaj nabavljao za županijsku bolnicu u Čakovcu. Prema tom natječaju, procijenjena vrijednost angiosale iznosila je 4,8 milijuna kuna bez PDV-a. Izvor iz medicinskih krugova za Nacional je izjavio da u najteže zamislivom rastrošnom scenariju, angiosala može doseći do deset milijuna kuna. A i tada bi ukupna cifra za njih pet dosegla pedeset, a ne 172 milijuna kuna. Ministar Pavić je, govoreći o pet angiosala, spomenuo upravo taj iznos. Ali je pogriješio. Jer se taj iznos odnosi na nešto drugo.

U ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. godine, tadašnja ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, potpisali su trilateralni Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za opremanje devet dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija vrijedan 172,3 milijuna kuna, koji se u 100-postotnom iznosu financira bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. Riječ je o opremi za sljedeće bolnice: KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KB Dubrava, KB Sveti Duh, OB Varaždin i OB Zadar. Taj ugovor potpisan je u okviru poziva „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama“, a sredstva se dodjeljuju unaprijed određenim prijaviteljima. U okviru poziva za dnevne bolnice i dnevne kirurgije ugovoreno je 24 projekata od 28 predviđenih ugovora, što je znatno više od pet angiosala na koje se Pavić prošloga tjedna referirao.

Komentiraj