Nacional

VELIKA AKCIJA Uhićeni osumnjičeni za trgovinu ljudima

Velika akcija uhićenja ljudi osumnjičenih da su u Sloveniji i Hrvatskoj bili uključeni u lanac trgovine ljudima. Među žrtvama je najmanje 50 kineskih državljana koje se prisiljavalo na rad u pozivnim centrima preko kojih su pak realizirali razne financijske prijevare.

Desetke osoba sumnjiči se da su bile uključene u lanac trgovine ljudima, ali i razne vrste financijskih prijevara. ”To je bilo izuzetno zahtjevno kriminalističko istraživanje koja je trajalo šest mjeseci”, objašnjava policajac Tomislav Uroš. Iz Hrvatske policije u petak je stigla tek potvrda kako su i oni tijekom dana obavili niz pretresa, ali i uhićenja u okolici Zagreba, doznaje Dnevnik.hr.

Lanac prijevare funkcionirao je na način da su kineski državljani koji su radili u tim centralama zvali svoje sunarodnjake te im javljali kako su neki njihovi znanci ili članovi obitelji u Europi zapali u probleme te da im je potreban novac.

”Najprije su dobili identifikacijske podatke od žrtve, imali su i unaprijed pripremljene odgovore ovisno o stavu žrtve. Sve je pomno isplanirano kako bi se od žrtve u konačnici izvuklo što više novca i uplatilo na bankovni račun osumnjičenih”, objasnio je Robert Munda iz Sektora kriminalistične policije PU Maribor.

Petero slovenskih državljana za sada je uhićeno. No među uhićenima ima i stranaca. ”Tri osobe, riječ je o stranim državljanima, osumnjičene su da su izvele elemente kaznenog djela trgovine ljudima”, objasnio je Robert Munda.

Komentiraj