Požar u Vrpolju kod Šibenika pod nadzorom, izgorjelo sto hektara borove šume

Velik požar otvorenog prostora izbio je u utorak poslijepodne u Vrpolju u Šibensko-kninskoj županiji.

Četiri kanadera gasilo je vatru, izvijestili su u utorak iz Županijskog centra 112, javlja N1 Televizija.

Preciznije, u gašenju su bila angažirana tri Canadaira i tri Air Tractora te 51 vatrogasac sa 18 vozila.

Svi objekti su obranjeni, priopćila je u utorak predvečer Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). Canadair koji je zadnji djelovao sletio je u 20 i 20 te na terenu tijekom noći ostaju vatrogasne snage.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića za sada je opožareno oko 100 hektara guste borove šume.

“Požar je izbio u samom naselju Vrpolje gdje su kuće obranjene, a požar se proširio na obližnju gustu borovu šumu. Istovremeno imamo i požar na otoku Kaknju koji je pod nadzorom vatrogasaca”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

“Snažan vjetar otežavao je gašenje, no objekti su svi obranjeni. Buktinja je bila velika zbog guste borove šume te je i snažna temperatura koja se razvila otežavala vatrogascima pristup. Još imamo vatre i radi se na dogašavanju“, dodao je.

“U ovom trenutku možemo reći da je požar pod nadzorom. Opožareno je oko 100 hektara guste borove šume. Kuće su obranjene i nema otvorene vatre ni širenja. Na terenu su još dva firebossa i 50 vatrogasaca koji rade na sanaciji požarišta”, kazao je za ŠibenikIN županijski vatrogasni zapovjednik Dukić.

Ukupno u gašenju požara ovog požara sudjelovalo je 59 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz IVP Šibenik, JVP Šibenik i Vodice, DVD-a: Pirovac, Grebaštica, Perković, Vodice, Bilice, Skradin, Šibenik, Zaton, Brodarica-Krapanj, VZ Šibensko kninske županije te četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i tri protupožarna zrakoplova Air Tractor AT-802 A.

Lokaliziran i požar na Kaknu

Hrvatska vatrogasna zajednica javlja i kako je požar otvorenog prostora na otoku Kakan, na kojem su djelovala 3 Air Tractora te 21 vatrogasac sa 4 vozila, lokaliziran u 17:59. Opožareno je oko 3 ha površine.

Veliki požar u Vrpolju kod Šibenika uz kopnene snage gasila su i četiri kanadera. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Situacija na terenu tijekom dana bila je teška: Tu je slijed događaja

“Situacija nije dobra, ali vatru među kućama smo sanirali i spasili objekte. Požar je u gustoj borovoj šumi i uz ovaj vjetar situacija je neizvjesna”, rekao je ranije u utorak zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.

“HAC je dobio obavijest da upozore vozače na dim na autocesti. Tu su četitri kanadera i nadamo se da ćemo do večeri situaciju staviti pod kontrolu”, dodao je.

Napominje da je požar izbio u samom mjestu: “Dok smo došli, zatekli smo vatru oko kuća, neki su se samostalno evakuirali, neki su počeli gasiti. Sad je sanirano, a ima li štete, vidjet ćemo naknadno. U šumskom dijelu postoje četiri kontejnera od kojih su dva stambena. Dva su zahvaćena vatrom, a dva sačuvana. Pokušavamo sačuvati neke maslinike.”

Požar je, podsjetimo, buknuo u utorak poslijepodne.

“Na terenu je 51 vatrogasac sa 18 vozila i pomažu četiri kanadera. Cesta Vrpolje-Danilo je zatvorena i isključena je struja na tom području”, kazali su u utorak oko 16 sati iz Županijskog centra 112.

“Na intervenciju su izašli šibenske Javna vatrogasna postrojba i Državna interventna postrojba, vatrogasci Županijske vatrogasne zajednice te iz DVD-a Šibenik, Zablaće, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Perković, Skradin i Bilice”, kazali su.

“Požar je izbio u samom naselju Vrpolje gdje su kuće obranjene, a požar se proširio na obližnju gustu borovu šumu. Istovremeno imamo i požar na otoku Kaknju koji je pod nadzorom vatrogasaca”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije je izvijestila da su zaprimili dojavu o požaru u 15.17 sati.

“Zaprimljena je dojava otvorenog prostora na području Vrpolja. Na intervenciju su izašli JVP Šibenik, DIP Šibenik, ŽVZ, DVD-i Šibenik, Zablaće, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Perković, Skradin i Bilice sa 32 vatrogasca i 12 vozila. U gašenju sudjeluju i zračne snage. Intervencija je u tijeku”, kazali su ranije.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske javlja kako su četiri kanadera upućena na gašenje požara u Vrpolju.

 

Komentiraj