Ukrajina i Rusija međusobno su se okrivljavale u utorak za porast sukoba u istočnoj Ukrajini posljednjih dana što je prouzročilo najveći broj žrtava u zadnjih nekoliko tjedana i prekid opskrbe strujom i vodom tisuća civila blizu bojišnice.

Ukrajinska vojska i proruski separatisti optužuju jedni druge za pokretanje ofenziva u industrijskom gradu Avdijivki, koji je pod kontrolom vlade, i za otvaranje vatre iz teškog topništva čime se krši sporazum o primirju iz Minska.

Osam ukrajinskih vojnika je ubijeno, a 26 je ranjeno otkad su se sukobi intenzivirali u nedjelju i to su najveći gubici koje je vojska pretrpjela od sredine prosinca, pokazuju vladini podaci.

“Trenutačna eskalacija u Donbassu jasan je pokazatelj da Rusija ne poštuje svoje obveze iz sporazuma iz Minska i sprječava stabilizaciju situacije”, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Sporazum o primirju je dogovoren u veljači 2015., ali međunarodni promatrači izvješćuju o njegovim kršenjima na dnevnoj bazi, uključujući redovno otvaranje vatre iz topova i minobacača.

Po podacima UN-a, oko 10,000 ljudi ubijeno je u Ukrajini od početka rata u veljači 2014.

Komentiraj