Velik broj Europljana podržava dostavu lijekova i drugih potrepština dronovima

Unsplash/Ian Usher

Dronovi već dulje vrijeme dostavljaju lijekove i medicinske potrepštine u zabačenim dijelovima Europe, a velik broj Europljana podržava korištenje bespilotnih letjelica za ovakve dostave i slične svrhe, piše ictbusiness.info.

Tvrtka Vodafone je vrlo aktivna po zalaganju za korištenje potencijala dronova i često je pružala informacije o rezultatima testiranja na području Ujedinjenog Kraljevstva. Pandemija koronavirusa je dodatno ubrzala ostvarenje manjeg broja projekata i dobivanja dozvola od službenih vlasti na širem području Europe.

Dronovi su se testirali i u izoliranim predjelima Škotske. Bespilotne letjelice su mogle letjeti neprekidno do 64 kilometra, prenoseći do tri kilograma medicinskih potrepština. Pandemija i lockdown su potaknuli korištenje ovakvog načina dostave u zdravstvenom sektoru u nekoliko europskih država. Slični i razvijeniji projekti u Sjedinjenim Američkim Državama, koji uključuju autonomne stanice, su nekoliko godina testirani u području poljoprivrednog razvoja. Nedavno su izdane prve dozvole, dok će zadnju riječ u brojnim svjetskim državama imati agencije i druga tijela za civilno  zrakoplovstvo, koje će čipirati bespilotne letjelice i pratiti njihovo kretanje u svojim sustavima.

Komentiraj