VELIČINA ZRNA RIŽE Mikroplastika pronađena i u muškim spolovilima

Autor:

Pixabay

Znanstvenici su pronašli mikroplastiku u uzorcima tkiva spolovila šestorice muškaraca liječenih od erektilne disfunkcije.

Ovo otkriće “pokreće pitanja o razgranatosti zagađivača okoliša na seksualno zdravlje“, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Miamiju i njemačkog istraživačkog centra Helmholtz-Zentrum Hereon.

Mikroplastika je najčešće nusproizvod plastičnog otpada koji se neoprezno odbačen raspada u prirodi.

Fragmenti su promjera do 5 milimetara, odnosno veličine zrna riže.

Sveprisutni zagađivač “ušao je u atmosferu, u slatkovodne i kopnene ekosustave i prodire u plodove mora, morsku sol i flaširana pića”, prema istraživačima.

UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE U ljudskim testisima pronađene visoke količine mikroplastike

Istraživanje je objavljeno u časopisu The International Journal of Impotence Research, manje od mjesec dana nakon što je tim znanstvenika sveučilišta u Novom Meksiku mikroplastiku pronašao u ljudskim i psećim testisima.

Druga nedavna istraživanja otkrila su da još manja plastika, nanoplastika, ulazi u ljudski krvotok i prelazi s majke na bebu u maternici.

Prema nedavnom priopćenju Europskog parlamenta, količina plastičnog ambalažnog otpada u Europskoj uniji “porasla je sa 66 milijuna tona u 2009. na 84 milijuna tona u 2021”.

Druge procjene pokazuju da je godišnja globalna količina plastičnog otpada premašila 400 milijuna tona. Bogate nacije posljednjih se godina optužuju za izvoz smeća na odlagališta u Aziji, što zapravo širi onečišćenje mikroplastikom.

ŠTO FALI STAKLU? Sustav povratnih naknada krivi je put u borbi protiv plastike

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.