facebook.com, VERN'

VELEUČILIŠTE VERN’ Michael Roth održao zanimljivo predavanje ‘The future of Europe’

Michael Roth, njemački državni ministar za europske poslove gostovao je na Veleučilištu VERN’ i održao je izlaganje na temu ‘The future of Europe – How to adress current challenges’.

Objasnio je kako je Europska Unija “suočena s odlučujućim trenutkom, ako ne i egzistencijalnom krizom u povijesti europskih integracija. Ipak, danas je više nego ikada prije jasno da ujedinjena Europa mora biti naš odgovor na ovu krizu, a način na koji se odupremo ovim izazovima, odredit će našu budućnost”.

Gospodin Michael Roth je naglasio kako temelje političke krize u EU vidi u podijeljenosti društva, širenju straha te nacionalne i etničke netrepeljivosti, rastu političkog i ekonomskog populizma, slijedom čega se EU i mnoge države suočavaju s prijezirom građana.

Fwd_ Veleuciliste VERN - Njemacki ministar Michael Roth odrzao izlaganje o izazovima Europe - objava za medije
Zanimljivo predavanje o europskim izazovima

“Upravo nam ovi izazovi potvrđuju da nam je danas, više nego ikada ranije, potrebna stabilna Europa. Samo takva Europa može ponuditi adekvatan odgovor na prekogranične izazove poput migracija, sukoba u Ukrajini i Siriji, itd., kojima EU mora nametnuti svoju tradiciju mira, tolerancije i stabilnosti”, rekao je.

Odgovarajući na pitanja studenata zajedno s prof. dr. sc. Vlatkom Cvrtilom, dekanom VERN’a i stručnjakom za geopolitiku, gospodin Michael Roth je komentirao optužbe novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun imigracijske politike njemačke kancelarke Angele Merkel.

Michael Roth 3
Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i njemački ministar Michael Roth

“Neprimjereno je s te pozicije kritizirati da je njemačka politika odgovorna za Brexit i da će ostale članice EU slijediti taj primjer. Brexit je bio znak za uzbunu protiv populističkih i nacionalističkih kampanja, koje se temelje na poluistinama, prijetnjama, strahu i stereotipima, jer napuštanje EU neće riješiti probleme niti jedne države. Predsjednik Trump neće u svijetu pronaći pouzdanije partnere od europskih partnera i mi smo mu spremni pružiti potporu, ali uz poštivanje naših zajedničkih vrijednosti”, prokomentirao je.

Naveo je kako je u 2015. godini u Njemačku pristiglo oko 900 tisuća, a prošle godine oko 280 tisuća izbjeglica.

“Unaprijedili smo strukturu za integraciju izbjeglica u naše društvo, ali osnovni preduvjet za uspješnu integraciju i dalje ostaje poznavanje njemačkog jezika, jer jedino taj čimbenik osigurava potpunu integraciju i doprinos društvenom razvoju”, jasan je bio Michael Roth.

“Naša zajednička težnja mora biti da EU mirovni projekt transformiramo u Europski mirovni projekt. Širenje populizma, politika nacionalizma, uteg financijske i ekonomske krize, migracijski trendovi, sigurnosne prijetnje u EU i vojni sukobi u našem okruženju, najvažniji su izazovi s kojima se Europa susreće”, zaključio je njemački državni ministar za europske poslove.

Fwd_ Veleuciliste VERN - Njemacki ministar Michael Roth odrzao izlaganje o izazovima Europe - objava za medije (1)
“Upravo nam ovi izazovi potvrđuju da nam je danas, više nego ikada ranije, potrebna stabilna Europa. Samo takva Europa može ponuditi adekvatan odgovor na prekogranične izazove poput migracija, sukoba…”

Komentiraj