Novo američko veleposlanstvo u Londonu diskretno je otvoreno u utorak, nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump izjavio da neće inaugurirati zgradu koju je ocijenio preskupom i ekscentričnom.

Američki predsjednik je otkazao posjet Londonu tijekom kojeg je trebao otvoriti novo američko veleposlanstvo okomivši se ponovno na svojeg prethodnika Baracka Obamu.

“Razlog što otkazujem putovanje u London je što nisam veliki obožavatelj Obamine administracije koja je prodala najbolje smješteno i najugodnije veleposlanstvo u Londonu za ‘kikiriki’ kako bi izgradila novo i udaljenije za 1,2 milijarde dolara”, napisao je Trump u noćnom tvitu, prenosi AFP.

“Loš posao. Htjeli su da prerežem vrpcu. NE!”, dodao je on.

Uz brojne policijske snage diplomatsko osoblje je stiglo u nove prostore na jugozapadu Londona gdje će imati dovoljno prostora i sigurnosti.

Međutim na internetskim stranicama veleposlanstva navodi se da je odluka o preseljenju donesena nekoliko mjeseci prije nego je Obama u siječnju 2009. preuzeo dužnost predsjednika. Nova zgrada financirana je u potpunosti prodajom drugih nekretnina američke vlade u Londonu.

Trumpov posjet, predviđen prošlog mjeseca, mogao je izazvati niz neprijateljskih prosvjeda, istaknuo je britanski tisak.

Komentiraj