Patrik Macek/Pixsell

VELEPOSLANSTVO IZRAELA: Raketni napad terorista Hamasa s namjerom ubijanja nevinih civila

Veleposlanstvo Države Izrael u Hrvatskoj oglasilo se izjavom za medije o današnjem raketnom terorističkom napadu Hamasa na selo u središnjem Izraelu.

„U pet sati ujutro u ponedjeljak, 25. ožujka, raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila je obiteljski dom u selu Mishmeret u središnjem Izraelu, uništivši kuću i ranivši sedam osoba, među kojima novorođenče i dvoje male djece.“ , navodi se u izjavi te dodaje kako su teroristi Hamasa ispalili raketu dalekog dometa s namjerom da ubiju nevine izraelske civile. Raketa je bila napunjena čeličnim mecima i šrapnelima kako bi šteta bila što veća, navedeno je u izjavi Veleposlanstva.

Dodaju da „Izrael ima neosporno pravo zaštiti svoje građane od nasilnih terorističkih i raketnih napada“ i da nijedna zemlja ne bi propustila odgovoriti na napad na svoje građane koji je organizirala teroristička organizacija.

U nastavku priopćenja navodi se da je Hamasova dalekometna raketa ispaljena jutros iz Gaze prešla  preko 120 km i podsjeća da je  Hamas  teroristička organizacija koja kontrolira Pojas Gaze od nasilnog udara 2007. godine.

„Lansirala je u izraelske gradove više od 12.000 raketa i minobacačkih bombi. Njen glavni cilj je uništenje Države Izrael. Izrael se u potpunosti povukao iz Pojasa Gaze u kolovozu 2005. godine. Od tada u Pojasu Gaze uopće nije bilo izraelske nazočnosti, civilne ili vojne, niti Izrael tamo ima bilo kakve teritorijalne zahtjeve. Hamas nastavlja s terorističkim napadima na izraelske građane.“, navodi se u priopćenju.

Pritom se dodaje da Hamas čini dvostruki ratni zločin: lansiranje raketa iz srca palestinskih civilnih zajednica, u srce izraelskih civilnih zajednica te da Hamas drži civile u Gazi kao taoce i cinično ih koristi kao ljudski štit za svoje terorističke aktivnosti. Hamas ih također eksploatira kao ljudsko oružje za napad na granicu s Izraelom. Sve te radnje su žalosne i nezakonite.

„ Umjesto da svoje resurse posvećuje dobrobiti, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti civilnog stanovništva Gaze, Hamas ulaže u proizvodnju i lansiranje raketa, izgradnju tunela za terorizam, podršku paležima i drugim vrstama terorističkih aktivnosti protiv Izraela.“

Na kraju izjave za medije  Veleposlanstvo Države Izrael u Hrvatskoj podsjeća da je  Hamas prije tri dana, u petak 22. Ožujka,  dobio potporu Vijeća za ljudska prava UN-a. „Izvješće UNHRC-a o istraživanju, zajedno sa stalnom točkom 7, izdvaja i cilja Izrael, a ignorira nasilne zločine terorističke organizacije Hamas“ , zaključuje se u priopćenju.

 

Komentiraj