VELEPOSLANICA ZA NACIONAL Jelena Milić: Ukidanje Novosti ne bi bila velika tema u Srbiji, ima važnijih pitanja…

Autor:

02.05.2024., Zagreb - Jelena Milic, srpska veleposlanica u Hrvatskoj. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Veleposlanica Republike Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić 7. studenoga 2022. predala je vjerodajnice predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću. Godinu i pol nakon što je stupila na dužnost, prvi intervju za hrvatske medije odlučila je dati Nacionalu.

Današnji položaj veleposlanice Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, kako je kazala novinaru Nacionala, smatra kontinuitetom svog dosadašnjeg djelovanja.

Ne vjeruje da bi eventualno ukidanje tjednika Novosti, što traži Domovinski pokret, bila velika tema u Srbiji. “Rekla bih da ima važnijih pitanja i indikatora za položaj Srba u Hrvatskoj. Jedna je od njih Jasenovac. Ne sjećam se, naprimjer, da je ikada ijedan dužnosnik HDZ-a rekao da je u NDH počinjen genocid nad Srbima”, izjavila je i dodala da, koliko zna, u HDZ-u to nikad nisu priznali. “Komemorira se uvijek za žrtve holokausta i genocida nad Romima, ali ne i za genocid nad Srbima, već za zločin nad njima”, naglasila je u razgovoru za Nacional.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će Srbija, u slučaju da rezolucija o Srebrenici u UN-u bude usvojena, podnositi prijedloge rezolucija o izvršenom genocidu na teritoriji Srbije, u Kragujevcu, u Kraljevu, Jajincima, pa u Jasenovcu.

Razumljiva je osjetljivost Srbije prema ustaškom genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. Ima li Srbija očekivanja od Hrvatske kada je riječ o Spomen-području Jasenovac? “Nadam se i radim na tome da uskoro u posjet Jasenovcu dođe i predsjednik Vučić. Posebno sam ponosna što sam prije nekoliko mjeseci kao ambasadorica Srbije dočekala prvu grupu učenika beogradskih gimnazija koja je organizirano, poslije mnogo, mnogo vremena, posjetila JUSP Jasenovac. Ubrzo je realiziran još jedan sličan posjet. Nadam se da će taj trend postati praksa”, rekla je.

Dodala je da su posjeti bili dostojanstveni, učenici su pokazali velik interes, kustosi JUSP-a Jasenovac bili su vrlo susretljivi, nije bilo ama baš nikakvih incidenata, što smatra izuzetno bitnim.

“Inače, tijekom hrvatskog predsjedanja IHRA-om, tim savjetnika IHRA-e Roberta Williamsa izdao je set preporuka o unaprijeđenju stanja u JUSP-u Jasenovac. Drago mi je što je Srbija podržala te preporuke. Ne znam zašto su hrvatski dužnosnici nastojali da se te preporuke, inače vrlo utemeljene, sakriju od očiju javnosti. Usput, jedan od razloga što sam odlučila prvi intervju dati upravo Nacionalu, koji i inače redovito čitam, jest to što Nacional o Jasenovcu i predsjedanju IHRA-om objavljuje izuzetno dobre i konzistentne tekstove. Poštujem tu principijelnost”, poručila je Jelena Milić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.