VELEPOSLANICA DEŽELE: Za Sloveniju jedino prihvatljiva provedba arbitraže

hina

Granični spor između Hrvatske i Slovenije je za Ljubljanu otvoreno pitanje samo do one mjere koja se odnosi na provedbu arbitražne odluke, kazala je u srijedu slovenska veleposlanica u Hrvatskoj Smiljana Knez.

“To pitanje smatramo otvorenim samo do one mjere koja se tiče provedbe arbitražne odluke (…) za nas je moguća samo primjena”, rekla je Knez na predavanju “Slovenija i njezina vanjska politika” u Klubu Društva hrvatskih književnika u organizaciji Hrvatskog diplomatskog kluba..

Podsjetila je, međutim, da u samoj odluci suda piše da se države moraju dalje same dogovarati o detaljima te da bi slovenska strana željela nastaviti razgovore.

“Ali s hrvatske strane trebaju prvo doći neki konkretni prijedlozi (…) imamo nešto na stolu, provedimo to i idemo dalje”, dodala je Knez.

Hrvatska, međutim, ne priznaje arbitražnu presudu jer je Slovenija kompromitirala proces njezina donošenja i odbija je provesti, a Sloveniji predlaže da se granični prijepor riješi bilateralnim pregovorima.

Govoreći o Schengenu istaknula je da je u “objektivnom interesu” Slovenije da se schengenska granica pomakne što dalje, ali da svaka zemlja “mora napraviti svoju domaću zadaću”.

“Imate vrlo dugu i neriješenu granicu s BiH, vrlo složenu situaciju glede granice sa Srbijom (…) mora se znati gdje su granice”, istaknula je veleposlanica i dodala da se, što se tiče ulaska Hrvatske u Schengen, “nada najboljem”.

Osvrnula se i na inicijativu Tri mora koja uključuje 16 zemalja, među kojima i Sloveniju, i kazala da “ideja o povezivanju sjevera i juga Europe naravno nije loša”, ali da taj proces mora imati “inkluzivan” karakter kako se na njega ne bi gledalo kao na stvaranje podjela unutar EU-a.

“Ta inicijativa mora u svoj rad više uključiti Europsku komisiju”. Mislimo da je ta poveznica između Inicijative i EK-a vrlo važna”, rekla je Knez.

U svom govoru je naglasila da zbog otvorenih pitanja, prvenstveno oko graničnog spora, “razina povjerenja između dvije zemlje nije visoka” i stoga “unutar EU-a ne surađujemo koliko trebamo”.

S druge strane, nastavila je, direktna suradnja između slovenskih i hrvatskih gradova je “vrlo snažna i to ne samo u pograničnim područjima”.

“Slovenija i Hrvatska također surađuju u raznim regionalnim inicijativama”, kazala je veleposlanica. Podsjetila je i na veliku povezanost gospodarstava dviju zemalja u EU i činjenicu da je Hrvatska četvrti najvažniji trgovinski partner Slovenije, a Slovenija treći trgovinski partner Hrvatske.

Prošlogodišnja trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 3,6 milijardi eura.

Knez se osvrnula i na slovensku vanjsku politiku glede EU-a i kazala da se Slovenija protivi scenariju Unije s više brzina.

“Slovenija to ne želi, ali ako bi do toga došlo ne želi da zemlje prve brzine ostanu jedna zatvorena skupina”, rekla je veleposlanica. Također je kazala da Slovenija podupire pridruživanje Turske Europskoj uniji, ali uz ispunjavanje svih kriterija, tj. povratak europskim vrijednostima. Što se Ukrajine tiče, ogradila se izjavom da je Turska “dosta koraka ispred”.

Komentiraj