Veledrogerije počele obustavljati isporuku lijekova

Neke su veledrogerije prestale isporučivati lijekove bolnicama, objavio je dnevnik.hr.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić potvrdio je za Dnevnik Nove TV da su tri od četiri veledrogerije stopirale isporuku lijekova, a sve što se uplati na račun bolnice ide za smanjivanje duga. Ravnatelj Bekić kaže da će bolnica tako moći raditi oko mjesec dana.

U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija također stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lijekova u vrijednosti 10.000 kuna traži uplatu od 20.000 kuna, a treća za istu vrijednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna, kazala je ravnateljica bolnice Vesna Bosanac i dodala da da lijekova imaju za još otprilike dva tjedna.

Ministar zdravstva Vili Beroš poziva na strpljenje i vjeruje da će se naći dodatna sredstva. “Ja vjerujem da će suma koju je ministar Marić ponudio pomoći. Ona je jedina realna u ovom trenutku. I više od toga se ne može. Vjerujem da će biti dostatno do rebalansa proračuna”, rekao je Beroš.

Veledrogerije sutra počinju obustavu isporuke lijekova

Procjenjuje se da su samo ove godine bolnice stvorile oko milijardu i pol kuna novog duga. Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija koja kaže da je njezina tvrtka već ranije limitirala isporuku određenim bolnicama. “Prisiljeni smo taj broj i povećati”, rekla je i dodala da potpuna blokada ovisi od bolnice do bolnice.

“Osjećamo se kao da trpimo maćehinski odnos jer veledrogerije redovito uplaćuju sve poreze i doprinose. Isto tako, mi kao pacijenti plaćamo doprinose za zdravstveno osiguranje i na Vladi je da osigura skrb svojim građanima”, rekla je Percač.

“Ne razumijem zašto je samo u zdravstvu uobičajeno ne plaćati isporučene ljiekove. Mi imamo svoje obaveze i odgovorni smo i prema dobavljači i prema zaposlenicima”, poručila je Diana Percač. Kaže da veledrogerije imaju lijekova za još tri ili četiri tjedna, ali dodaje da su ih neki dobavljači već blokirali.

Komentiraj