Veledrogerije ograničile isporuku lijekova bolnicama koje ne podmiruju svoje račune

Veledrogerije su, svaka u skladu sa svojim internim propisima, u utorak započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito, izvijestila je na svojim stranicama Hrvatska udruga poslodavaca.

“Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja. Broj takvih bolnica u narednom će razdoblju sve više rasti ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva, no veledrogerije više nisu u mogućnosti financirati državu. Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučujemo onoliko robe koliko nam zdravstvene ustanove plate”, kazala je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Dodala je da veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od 6 milijardi – ovršiti.

Dugovanja bolnica i ljekarni svakodnevno rastu za 20 milijuna kuna, a unatoč upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga koji je danas prešao šest milijardi kuna.

“Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna. Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale četiri kune”, ističu veledrogerije.

Komentiraj