Veledrogerije od bolnica potražuju dvije milijarde kuna duga

Veledrogerije traže da im se što hitnije plati dvije milijarde kuna za dugove bolnica i još dodatnih 700 milijuna kuna za dospjele dugove ljekarni

KBC Zagreb duguje veledrogerijama gotovo 800 milijuna kuna, a slijedi ga KBC Split s 364 milijuna, pišu 24 sata.

Ne čudi što je KBC Zagreb na prvome mjestu jer je to najveća ustanova u Hrvatskoj, s više od 6000 zaposlenih, pa ima i najveće potrebe. Druga bolnica po količini pruženih usluga je KBC Sestre milosrdnice, ali je po dugovima ipak treća.

Nedavno su veledrogerije uvele novo pravilo, a to je da isporučuju lijekove za onu vrijednost koju bolnica u tom trenutku može platiti. To se pravilo ne odnosi na sve bolnice, nego na one koje imaju neplaćene fakture starije od godinu dana.

Opća bolnica Pula

Jedna od njih je i Opća bolnica Pula, a ravnateljica doc. dr. Irena Hrstić kaže da se čupaju iz dugova kako znaju i umiju. Sa stanjem je, ističe, upoznata u županija pa će se vidjeti kako će se priča dalje razvijati. U ovom trenutku lijekova u Puli ima, ali ravnateljica ne zna hoće li i sutra biti tako. Nemoguće je predvidjeti što će se događati sljedećih dana, s obzirom na to da ono što naruče moraju platiti odmah.

KBC Rijeka

Na četvrtome mjestu dužnika našao se KBC Rijeka, s 233,4 milijuna kuna duga. U bolnici kažu da nisu prekoračili rok od 360 dana za plaćanje računa veledrogerijama, pišu 24 sata.

Podsjetimo, veledrogerije u ovom trenutku potražuju više od šest milijardi kuna bolničkih dugova.

Beroš: “Dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna”

“Prema podacima HZZO dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna. Naime, u javnosti se plasira teza od strane veledrogerija da je iznos duga značajno veći, jer veledrogerije računaju dug od dana kada su izdale račun, a zdravstvene ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa.
Zato držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i svojevrsno ucjenjivanje oko daljnjih isporuka. Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova”, rekao je Beroš.

“Neće biti nestašice lijekova”

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić istaknuo je prošli tjedan da neće biti nestašice lijekova i da će građani imati lijekove koji su im neophodni.

“Vladi je stalo do toga da se ne desi nedostatak lijekova na hrvatskom tržištu i sigurno se neće desiti da građani neće moći doći do lijekova koji su im neophodno potrebni”, rekao je u Saboru.

Komentiraj