Veledrogerije: Dug je 6 milijardi kuna, od 1. ožujka uvjetovane isporuke lijekova

Koordinacija veledrogerija HUP-a u četvrtak je izvijestila da će 1. ožujka dug veledrogerijama prijei šest milijardi kuna, a svakog dana dug raste za 20 milijuna kuna. HUP-ova Koordinacija veledrogerija najavila je da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.

Polovicom veljače, podsjećaju, dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama iznosila su više od 5,5 milijardi kuna.

“Iako o kontinuiranom rast duga HUP-Koordinacija veledrogerija redovito informira i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, do danas nije dobila nikakav odgovor nadležnih iz Vlade RH na upućena pisma zadnja dva mjeseca”, ističu.

“Posljednja 2 mjeseca upozoravali smo Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija o eksploziji rasta dugovanja prema veledrogerijama, koje će početkom idućeg mjeseca dosegnuti rekordnih više od 6 milijardi kuna. Iz tog razloga, očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke. Žao nam je što nas nitko nije shvatio ozbiljno, unatoč želji i volji za otvorenim dijalogom i pronalaskom zajedničkog rješenja, budući da je riječ o velikom problemu, koji nije nastao jučer. Svjesni smo da se izazovi zdravstvenog sustava neće riješiti preko noći, ali nismo ni vjerovali da će se naša upozorenja u potpunosti ignorirati”, kazala je Diana Percač, predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija će s 1.3. u tom slučaju činiti čak 4,07% državnog proračuna, zaključuju u priopćenju.

Komentiraj