Veganska vina će biti sve traženija, dostava butelja i dronom

Autor:

Feravino

Vodeći svjetski enolozi vide vinske trendove u nadolazećim mjesecima tijekom kojih će rasti zanimanje za vina s nešto nižim udjelom alkohola, pa i alternativnih proizvoda na bazi vina.

Većina vinara shvatila je da su u dobroj poziciji da iskoriste općenito rastući trend eko i bio proizvodnje pa je za očekivati kako će i “veganska“ vina doživjeti svoj rast. Već sada mnogi restorani i barovi u svojoj ponudi žele imati butelje s veganskim simbolima, jer to njihovi gosti traže, premda mnogima nije sasvim jasno na što se misli. Naime, u nekim fazama proizvodnje vina koriste se “sredstva“ životinjskog podrijetla, primjerice albumin (iz bjelanjka jajeta) za bistrenje, što je veganima neprihvatljivo.

Već sada postoje aplikacije preko kojih možete naručiti vino koje vam stiže na kućnu adresu za dva sata. Za očekivati je da će u budućnosti dostava biti još brža. Amazon je u razvojnim centrima u SAD-u i Velikoj Britaniji već počeo raditi na projektu PrimeAir, čiji je cilj stvoriti uslugu bespilotne letjelice koja korisnicima može isporučiti određenu robu težine do 2.26 kilograma u roku od 30 minuta, ovisno o njihovoj lokaciji. Osim toga, proizvođači vina već koriste dronove u vinogradima u svrhu nadgledavanja i praćenja kvalitete grožđa.

Već ranije je otkriveno kako će dalje rasti popularnost pjenušavih i ružičastih vina, osobito onih proizvedenih u malim vinarijama i do sada manje popularnim regijama, poput središnje i istočne Europe.

“Pjenušci su u našim podrumima prvi puta rađeni charmat metodom. Atraktivna etiketa, vrhunske slavonske sorte graševina i frankovka, maštovita imena Grasecco i Francesa pokazali su se punim pogotkom i tržište je sjajno reagiralo“, rekao je Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem sastavu posluje vinarija Feravino. Dodaje kako ova slavonska vinarija itekako osluškuje impulse tržišta pa bi uskoro iz njihovog podruma u Feričancima mogla izići i prva veganska vina koji su apsolutni hit u svijetu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.