Udruga Prijatelji životinja

Veganska uskrsna jela, drvena jaja umjesto kokošjih, pilići nisu zabava

Samo u vrijeme uskrsnih blagdana u Hrvatskoj se proda oko 30 milijuna komada jaja.
Većina te goleme količine jaja i dalje dolazi iz kaveznog uzgoja u kojemu je prostor za jednu kokoš tek neznatno veći od površine A4 papira. Sve ono što se u tim skučenim uvjetima kaveza smatra obogaćenjem tek je osnovni minimum. Udruga Prijatelji životinja naglašava kako zabrinjava današnji uzgoj kokoši radi jaja, pojedine tvrtke tehnologijom i proizvodnim procesima maksimalno iskorištavaju životinje, dok je tu i zgrožavajuća komponenta ljudske bezobzirnosti kod pojedinaca.
“Uskrsni blagdani su vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Smisao proslave Uskrsa je pobjeda života nad smrću, što je u suprotnosti s praksom da se radi te proslave iskorištava i ubija najveći broj kokoši, pilića, svinja i drugih životinja kako bi se na stolovima našli jaja, šunke i kolači s jajima. Uskrsni blagdani mogu se i trebaju proslaviti bez tradicionalne okrutnosti prema životinjama”, rekla je Emanuela Poturica iz Udruge.
“Jaja nam nisu nutritivno potrebna u prehrani, a Uskrs se može obilježiti i uz namirnice i jela biljnoga podrijetla. Apeliramo na sve da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberu drvena; da se tijekom blagdana počaste ukusnim veganskim jelima kao što su pečenje od sejtana, francuska salata s biljnom majonezom i pinca bez jaja te da, umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu, udome napuštenog psa ili mačku”, piše u objavi za javnost Prijatelja životinja.

Komentiraj