Vedriš: “Oporavak se neće dogoditi, na njemu se mora raditi”

Autor:

18.05.2015., Zagreb -  Novi predsjednik rukemtnog kluba Zagreb, Mladen Vedris. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Grgur Zucko/PIXSELL

 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u utorak u emisiji HRT-a ‘Otvoreno’ u kojoj je bilo riječi o spasu hrvatskog gospodarstva.

“Oporavak nije počeo. Ekonomska aktivnost u RH bit će u većini, ako ne i u svim zemljama EU-a negativna cijele godine. To se može očekivati i u 3. i u 4. kvartalu. Ako gledamo polugodišnje, hrvatsko gospodarstvo je palo između 7 i 8 posto. Očekujem da će ukupan pad ove godine biti manji od projiciranih 9,4 posto. Time će i proračunski dficit biti manji što nam otvara mogućnost za dodatno stimuliranje ekonomske aktivnosti”, rekao je Ćorić.

Predsjednik HGK-a Luka Burilović istaknuo je da je lockdown bio šok. “Taj mjesec i pol dana donijet će nesagledive posljedice a oporavak će, ako bude sve u redu trajati do 2022. godine”, rekao je i istaknuo da su Vladine mjere bile pravovremene, i pozdravlja nastavak tih mjera. Kazao je kako su mala i mikro poduzeća jako važna: “Ona su podnijela najveći teret i u prethodnoj krizi. Na njih i na srednja poduzeća moramo dobro obratiti pažnju jer mislim da će oni iznijeti i ovu krizu”, dodao je.

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a Josip Tica poručio je da je važno poticati investicije, ali i ne stvarati nove neizvjesnosti. “poduzetnicima stvoriti jedan koliko-toliko poznati okvir”, rekao je Tica i dodao da sumnja da da 3. i 4. kvartal mogu biti gori od drugog. Složio se s ministrom Ćorićem da će, ako se nešto ne dogodi – pad biti manji.

Mladen Vedriš s Pravog fakulteta u Zagrebu smatra da se oporavak neće dogoditi, već se na njemu mora raditi. “Oporavit će se gospodarstvo, ali su sektori različiti. Uslužne djelatnosti trebaju pomoć da bi preživjeli i kad se njihovo tržište pojavi – da budu spremne. Međutim, mnoge se ekonomije unutar sebe pregrupiraju. Nova tehnologija, nove investicije, nova tržišta. Nismo zaspali, svijet je dinamičan i više ništa nije isto”, rekao je Vedrić pitajući se što radimo da privučemo kapital Europskog fonda za oporavak.

“Za poljoprivredu je bitno jačanje unutarnjeg tržišta. Izvozni sektor će morati gledati što može napraviti u svom okruženju. Moramo vidjeti što možemo proizvodno prihvatiti s Dalekog istoka vezano za nove tehnologije. U igri su i veći igrači poput Njemačke, Francuske i Italije i oni će seliti ovdje dio svojih proizvodnih lanaca. Oporavak se neće dogoditi, na njemu se mora sustavno raditi”, kazao je Vedriš.

Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik koja je u ‘lockdownu’ potpuno stala s proizvodnjom kazao je kako je najgori period poslovanja iza njih. “Sada radimo sa 75-80 posto kapaciteta i prognoze i operativni planovi daju nam nadu za optimizam. Značajni ugovori koje smo sklopili ove i prošlih godina se konzumiraju, nije došlo do nikakvih otkazivanja ni odgađanja”, kazao je.

Složio se s Vedrišem i istaknuo da će se udporavanja i regionalitacije velikih industrija sigurno doći. Naglasio je kako se AD Plastik brzo prilagodio, u čemu im je puno pomogla brza reakcija Vlade i mjere za očuvanje radnih mjesta. Dodao je i kako nisu sve industrije jednako fleksibilne. Mjere, smatra – ne mogu biti generalne.

Ćorić je najavio nove programe Grant shema. “Postoje dvije vrste mjera. One za očuvanje radnih mjesta: financiranje skraćenog radnog vremena te 4.000 kuna za djelatnosti koje će bilježiti najveći pad aktivnosti. S druge strane bitno je namirenje likvidnosti realnog sektora za što postoje ‘covid krediti’ Hamaga i HBOR-a”, rekao je Ćorić.

Dodao je da dosadašnje mjere idu do kraja godine, i realni sektor može biti siguran da do tada može računati na ovu pomoć. “Ako bude potrebe i dalje, reagirat ćemo”, ponovio je ministar. Za iduće razdoblje najavio je nove programe Grant shema za mikro, male i srednje poduzetnike koji će im omogućiti dodatnu izgradnju kapaciteta i digitalizaciju procesa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.