Većina zagrebačkih muzeja u centru oštećena, čekaju preglede statičara

Većina zagrebačkih muzeja smještena je u strogi centar koji je pretrpio najveća oštećenja u potresu, svi imaju barem manja oštećenja, no još se čekaju pregledi statičara i procjene štete.

Muzej za umjetnost i obrt već je u nedjelju objavio fotografije koje svjedoče o razornim posljedicama potresa, a u ponedjeljak su i ostali muzeji počeli izvještavati o svojoj situaciji.

Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja rekla je za Hinu kako je njihov objekt Palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9  statički ugrožen, osobito južno krilo s krovištem koje je zbog urušenog dimnjaka otvoreno.

“Nužno je prije svega pristupiti njegovom privremenom pokrivanju  radi najavljenog lošeg vremena kako bi zaštitili unutarnje prostorije, što nije moguće bez odobrenja statičara”, napomenula je.

Za sada su, prema uvidu u prostor i depoe, zidovi znatno oštećeni no građa Muzeja je u dobrom stanju, kao i ona koja se nalazila na izložbi “Varvaria/ Breberium/ Bribir“.

“Svjesni smo da ćemo zbog cjelokupnog stanja palače, a prije svega po smirivanju tla i uputama nadležnih službi morati pristupiti evakuaciji građe”, ustvrdila je.

Muzej je u kontaktu s Ministarstvom kulture RH i Gradskih zavodom za zaštitu spomenika Grada Zagreba koji razmatraju cjelokupnu situaciju.

Izvijestila je da su u nedjelju, nakon potresa, ministrica kulture i pročelnik Gradskog zavoda sa suradnicima bili na terenu i obišli Muzej, napravljena je preliminarna statička procjena po kojoj situacija i stanje palače nisu dobri.

“Razmatraju se lokacije za preseljenje građe, no dok se tlo trese, evakuacija i ulaz u prostor nisu mogući radi ugroze ljudskog života”, dodala je.

Prostorije i depo na lokaciji Meštrovićevog paviljona (Trg žrtava fašizma) u redu su, iako je nužna statička provjera objekta.

Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog  školskog muzeja, koji se nalazi na istom trgu kao i jako oštećeni MUO te Pravni fakultet, rekla je da je zgrada označena kao neupotrebljjva.

“Prvi je dojam da nije toliko stradala građa, pa ni sama zgrada, no sinoć smo imali procjenu i rečeno je da nije sigurna”, napomenula je.

Klovićevi dvori i Moderna galerija s manjim oštećenjima

Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori, izvijestio je da je, prema prvim izvidima, njihova zgrada u odnosu na druge pretrpjela samo manja oštećenja – crijepovi na krovu, manja puknuća po zidovima i na opremi.

Kula Lotrsčak također ima nešto otpale fasade i puknutih zidova koja, kaže Picukarić, barem na prvu ne izgledaju dramatično, ali pravo stanje može se utvrditi tek nakon pregleda statičara i drugih stručnih osoba.

Iz Klovićevih dvora se doznaje i da su nastala oštećenja na krovu te da je stradala skoro sva IT oprema u uredima. Galerija sada nije imala izložbe, već je bio postavljen tek dio izložbe Miljenka Domijana, pa je i u tom smislu šteta manja.

Oštećenja zgrade Moderne galerije minorna su, u odnosu na druge muzejske institucije i objekte kulturološkog značaja, ocijenio ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi.

“Laičkom oku riječ je mahom o napuknućima i oštećenjima dekorativne plastike.  Na vanjskom dijelu zgrade jako je oštećen dimnjak koji prijeti urušavanjem u dvorište i morat će biti srušen”, ustvrdio je.

Franceschi kaže kako je u svakom slučaju potrebna evaluacije statičara za potrebu procjene cijele zgrade.

U samim čuvaonicama i fundusu postoje minorna oštećenja umjetnina  osim na manjem broju skulptura izvedenih u keramici koje su uništene u padu s polica.

U Galeriji Josip Račić vidljiva su samo lakša oštećenja zida.

Iz Bogovićeve ulice uklonjena je skulptura Ivana Kožarića “Prizemljeno sunce”.

Komentiraj