Većina mladih u Hrvatskoj nije upoznata sa mjerama samozapošljavanja i zapošljavanja

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje provode mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, a da o tome nije informirana gotovo polovica mladih ljudi u Hrvatskoj. Pokazalo je to najnovije istraživanje koje je proveo Svjetski savez mladih Hrvatska u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici.

Rezultati su tako utvrdili da 48% posto mladih ispitanika nije upoznato sa mjerom zapošljavanja, dok čak 64,2% ispitanika nije čulo za mjeru samozapošljavanja.

Osim rezultata predstavili su prijedlog mjera za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih RH koju je sastavilo 150 mladih sudionika iz sedam županija, prenosi Poslovni.hr

“Rezultati istraživanja pokazali su nam da gotovo polovica ispitanike nije uopće ili je slabo upoznata s mjerama zapošljavanja, a čak 64,2% nije upoznato s mjerama samozapošljavanja. To pokazuje da one nisu dovoljno i adekvatno prezentirane mladima. S druge strane, istraživanje nam je pokazalo da je vrlo mali broj zaposlenika koristio te mjere. Najnegativniji stav o provedbi imaju mladi iz Slavonije, a najpozitivniji iz Grada Zagreba i središnje Hrvatske, što je i očekivano s obzirom na broj mladih koji svake godine iseljava upravo iz Slavonije, ali i zato što se veliki broj mladih iz svih dijelova Hrvatske doseljava u Zagreb”, navodi voditeljica projekta.

Komentiraj