Večeras utakmica Superkupa u Istanbulu, sude tri žene: “Nema straha, uvijek smo spremne”

Stephanie Frappart danas će ući u povijest kao prva žena koja je sudila važniju UEFA-inu natjecateljsku utakmicu za muškace. Danas će se u Istanbulu, na stadionu Beşiktaş Park, u europskom Superkupu, sastati osvajači Lige prvaka i Europa lige – Liverpool i Chelsea.

Ipak, Frappart ističe kako nema nekog prevelikog pritiska, jer je sudila finale ženskog svjetskog prvenstva između SAD-a i Nizozemske u Lyonu, a od travnja sudi utakmice Ligue 1 u Francuskoj.

“Puno treniramo cijelo vrijeme. Nema straha, jer smo uvijek spremne za utakmice”, rekla je 35-godišnja Francuskinja Frappart. Pomoćne sutkinje biti će joj sunarodnjakinja Manuela Nicolosi i Irkinja Michelle O’Neal, dok će četvrti sudac biti Cuneyt Cakir iz Turske.

“Sada sam popularna u cijelom svijetu. Ali, moram dodati, znam koji me osjećaji čekaju. A znam i kako s njima izaći na kraj. Ovo nije moja prva utakmica”, poručila je.

Ženske sutkinje sve su češće u muškom nogometu. Samo jedan primjer je Bibiana Steinhaus, koja sudi u njemačkoj Bundesligi.

Šef sudaca UEFA-e Roberto Rosetti kazao je kako se nada da će sutkinje Superkupa inspirirati tisuće drugih mladih sutkinja diljem svijeta. Objasnio je i kako je razlog zašto su izabrane vrlo jednostavan – “Odlične su sutkinje”.

Cuneyt Cakir, koji je u svojoj karijeri sudio finala Lige prvaka i Svjetskog prvenstva, kazao je kako za vrijeme trajanja utakmice ne postoje spolovi. “Kada izađemo na teren, svi smo mi suci. Nema spolova na terenu. Nema razlike, prije dva tjedna u Zagrebu, imali smo iste pripreme, iste zakone igre, iste treninge. Mislim da su vrlo hrabre i ne oklijevaju donositi nepopularne odluke. Vidjet ćete u srijedu, vjerujte mi”, zaključio je iskusni turski sudac.

Komentiraj