Marko Prpic/PIXSELL

Otvoren novi terminal Zračne luke “Franjo Tuđman”

Večeras se otvara novi terminal Zračne luke “Franjo Tuđman”. Nakon što su završena gotovo sva sigurnosna i druga testiranja, novi terminal praktički je spreman za promet putnika i robe. Prvi let najavljen je za 28. ožujka.

19:50 Premijer Andrej Plenković kazao je: ‘Čast je biti ovdje na otvaranju zračne luke koja odiše Hrvatskom, Europom i svijetom 21. stoljeća. Ovo je prekrasno arhitektonsko rješenje, koje će biti prava vrata moderne Hrvatske. Prvi predsjednik bio bi izuzetno ponosan da vidi kakvu zračnu luku Zagreb dobiva danas. Zahvaljujem svim vladama koje su pridonijele  da se ovo ostvari, svima koji su u ovaj projekt unijeli znanje, ekspertizu i želju da u prometnom smislu Hrvatska dođe na višu razinu. Ova zračna luka dio je napora Hrvatske da prometnu infrastrukturtu stavi u funkciju građana i turista, brojnih onih koji će biti na proputovanju. Bit će ovo prigoda da povećamo broj turista’.

“Ne dvojim da će ovo osnažiti i Croatia Airlines. Trudit ćemo se kao Vlada da ovaj dan iskoristimo i za jačanje ostalih infrastrukturnih projekata. Čestitam svima koji su pridonijeli ovom velikom projektu”, kazao je premijer, a zatim u društvu Miroslava Tuđmana, Olega Butkovića, Milana Bandića, Marka Sladoljeva, Dražena Barišića i Stjepana Kožića te francuskih koncesionara prerezao vrpcu.

19:39 “Zagreb do sada nije imao zračnu luku dosljednu glavnog grada države”, kazao je nazočnima ministar prometa Oleg Butković. Istaknuo je kako će otvaranjem novog terminala Zračna luka Franjo Tuđman unaprijediti svoje kapacitete i stati uz bok zračnim lukama u najmodernijim državama, prenosi N1.

19:21 Obratio se premijer Andrej Plenković: “Ovo su nova vrata Hrvatske. Najmanje što smo mogli učiniti za prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne Hrvatske jest da jedan ovakav objekt nosi njegovo ime”, kazao je.

19:10 Uz premijera Andreja Plenkovića otvorenju prisustvuju potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Lovro Kuščević i Gari Cappelli.

19:03 Počeo je svečani program na otvaranju novog terminala u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Kako piše N1, u izgradnju i opremanje novog terminala koncesionar je uložio 300 milijuna eura te da je sadašnja zgrada terminala predviđena za 8 milijuna putnika od čega ih u prvoj fazi u prvih 4 do 5 godina očekuju 5 milijuna, a u prve 3 godine 3,5 milijuna.

Putnicima će na raspolaganju biti 30 šaltera za prijavu, 9 punktova za sigurnosni pregled te trostruko veća duty free zona i 11 ugostiteljskih objekata sa svjetskim brendovima kava, piva i drugom ponudom.

Predviđeno je osam avio-mostova za zrakoplovne kompanije i njihove zrakoplove. Od toga dva za domaći, a šest za međunarodni promet, dok su za manje avione predviđene tri dodatne pozicije. Putnici s tih aviona će se prevoziti autobusima od aviona do terminala. Svi ostali putnici mostom iz zrakoplova ulaze u zgradu zračne luke, piše N1.

Komentiraj