VEĆA SIGURNOST: Austrija planira elektronsku narukvicu za džihadiste iz Sirije

faH

Austrijski ministar obrane rekao je u utorak da austrijske vlasti razmatraju mogućnost stavljanja pod elektronski nadzor džihadista po povratku iz Sirije i Iraka, dok Beč brine zbog opasnosti od napada na austrijskom tlu.

“Nekoliko je opcija na stolu. Staviti pod elektronski nadzor osobe koje predstavljaju potencijalnu prijetnju doista je nešto o čemu treba razmišljati”, kazao je ministar Hans Peter Doskozil na radiju O1.

“Uvjeren sam da bi bilo prikladno da ih se nadzire, da vlasti znaju što rade, s kim se susreću”, dodao je socijaldemokratski ministar.

Ta je mjera dobila i podršku konzervativnog ministra unutarnjih poslova Wolfganga Sobotke. Mogla bi se upisati u nacrt zakon o kojem se trenutno raspravlja unutar koalicije centra radi jačanja snaga sigurnosti i pooštravanja zakonskih propisa protiv imigracije.

Po ministarstvu unutarnjih poslova oko 300 simpatizera džihada napustilo je ili pokušalo napustiti Austriju kako bi se borili u Siriji i Iraku, od kojih je približno 40 poginulo, a 90 ih se vratilo u Austriju.

Nakon džihadističkog napada u Berlinu u prosincu, njemačka vlada odlučila je uvesti elektronsku narukvicu za osobe koje se smatra potencijalno opasnima, posebice one koje izlaze iz zatvora nakon osude za teroristički čin.

Komentiraj