Veća konzumacija prehrambenih vlakana smanjuje rizik od depresije kod žena u predmenopauzi

Unsplash/Nadine Primeau

Novo istraživanje je pokazalo kako je veći dnevni unos prehrambenih vlakana povezan uz manji rizik pojave simptoma depresije kod žena u predmenopauzi, piše portal vitamini.hr.

Nova studija ističe  kako više od 264 milijuna ljudi širom svijeta pati od depresije, a stanje se javlja dvostruko češće kod žena nego kod muškaraca, uglavnom zbog promjena u razinama hormona tijekom perimenopauze i menopauze. U novom istraživanju je sudjelovalo više od 5 800 žena različitih dobnih skupina. Korišteni su podaci Korejskog nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani iz 2014., 2016. i 2018. godine. Ti su podaci uključivali i evidentiranje prehrambenih navika žena, koje su prošle prirodnu, ali i kirurški uvjetovanu menopauzu.

Rezultati su potvrdili obrnutu povezanost između unosa prehrambenih vlakana i depresije u žena u predmenopauzi. Znanstvenici pretpostavljaju kako bi razlog tome moglo biti smanjenje razine hormona estrogena. Naime, estrogen utječe na ravnotežu crijevnih mikroorganizama u žena u predmenopauzi i postmenopauzi. Unos vlakana povećava broj bakterija i raznolikost crijevne mikrobiote, a pretpostavljaju kako te promjene utječu i na prijenos signala između živčanih stanica.

Komentiraj