Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila je očitovanje Europske komisije što čini na pojačavanju programa kontrole mesa i poboljšavanju postojećeg zakonodavstva EU vezanog uz kontrolu salmonele, s obzirom na učestalo otkrivanje te bakterije u uvoznom mesu iz članica EU.

Petir ističe kako je afera oko zaraze salmonelom još uvijek u središtu pažnje hrvatske javnosti, s obzirom da je prije nešto više od mjesec dana petogodišnjak iz Bregane umro od trovanja jajima zaraženima salmonellom enteritidis, koja su u Hrvatsku uvezena iz Poljske. “U zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je ista bakterija pronađena na uvezenom mesu u nekoliko trgovačkih lanaca – pileća prsa uvezena iz Poljske, pačja prsa uvezena iz Mađarske, pileći zabatak proizveden u Poljskoj, pureći hamburger sa ružmarinom iz Italije”, navodi zastupnica.

Zabrinuta zbog ovih događaja, Petir traži očitovanje Europske komisije, kojoj je uputila zastupničko pitanje i traži odgovore što Komisija čini na pojačavanju programa kontrole mesa i poboljšavanju postojećeg zakonodavstva na razini EU vezanog uz kontrolu salmonele.

Većina hrane zaražene salmonelom u Hrvatsku dolazi iz članica EU

Napominje da većina hrane zaražene salmonelom na police hrvatskih trgovina dolazi iz uvoza, i to iz članica EU, da trgovački lanci po niskoj cijeni otkupljuju i prodaju potrošačima hranu iz uvoza očigledno lošije kvalitete i opasnu za zdravlje. Stoga ju zanima hoće li Europska komisija proširiti postojeće odredbe za označavanje mesa na obvezu podastiranja potrošačima pune informacije o ciklusu mesa, uključujući i navođenje datuma klanja kako bi se spriječile prijevare.

Posebnu zabrinutost izražava zbog toga što potrošači nisu bili obaviješteni o prisutnosti salmonele u proizvodu, koji je bio netom povučen s polica trgovačkih lanaca zbog isteklog roka trajanja. “Meso koje je opasno po zdravlje, kao i meso koje ne udovoljava deklaraciji i deklariranoj kvaliteti, ne smije se uopće naći na policama trgovina”, naglašava Petir. Ističe da je trgovački lanac morao odmah obavijestiti potrošače čim je povukao proizvode s tržišta sukladno uredbi EU, a tijela javne vlasti također su bila dužna obavijestiti javnost jer je postojala opravdana sumnja da hrana predstavlja rizik za zdravlje ljudi.

Na prijevare s uvoznim smrznutim mesom ukazujem od početka rada u EP-u

Petir podsjeća kako na problem “prijevara s uvozom smrznutog mesa, prepakiravanja i netočnog informiranja potrošača” ukazuje od početka svoga rada u Europskom parlamentu od 2014. godine. Napominje da je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 23. listopada 2014. upozorila na problem plasmana svinjskog mesa, koje je smrznuto skladišteno više godina, odmrzavano, prepakiravano i naknadno smrzavano, tražeći da se na etikete uz cijeli ciklus sljedivosti stavi i datum klanja, te da nadležne inspekcijske i carinske službe kontroliraju meso koje dolazi iz uvoza. No, ističe Petir, izostala je reakcija hrvatskih vlasti, od kojih nikad nije dobila odgovor, niti su poduzete konkretne akcije premda je njezin prijedlog o navođenju datuma klanja na etiketama mesa javno podržala i Hrvatska poljoprivredna komora.

Stoga poziva Ministarstvo poljoprivrede na donošenje zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, koji je u fazi izrade. “Smatram da kontrolama i kaznama Ministarstvo poljoprivrede, ali i druge nadležne službe moraju naše tržište učiniti neatraktivnim za ‘otpad’ iz drugih država članica i trećih zemalja”, poručila je Marijana Petir.

Komentiraj