Raspravom o prijedlogu Zakona o koncesijama u polupraznoj sabornici zastupnici su u četvrtak zaključili sjednicu, pri čemu su pozdravili donošenje zakona koji bi trebao bolje urediti sustav koncesija.

Boris Milošević u ime Kluba zastupnika SDSS-a pozdravio je zakon kojim, kako ocjenjuje, Ministarstvo financija želi disciplinirati davatelje koncesija i smanjiti neplaćanja koncesionara.

Na kraju 2015. bilo je 9.264 aktivnih ugovora o koncesiji, a izvršeno 255 nadzora, pri čemu su nepravilnosti uočene u dvije trećine slučajeva i to uglavnom zbog neplaćanja, kazao je.

Grozdana Perić (HDZ)  zauzela se za jasnije definiranje kriterija za isključenje gospodarskih subjekata iz postupak dodjele koncesija , ali i za niže  kazne za prekršitelje koncesija koje se po novom zakonu penju do dva milijuna kuna. “Ne možemo takve drakonske mjere provoditi jer se time gospodarske subjekte odvraća od ulaska u koncesiju”, poručila je.

Državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić složio se s njezinom ocjenom i kazao da će se  do drugog čitanja napraviti korekcije.

Josip Borić (HDZ) ocijenio je pozitivnim što će se novim zakonom ojačati uloga Sabora u donošenju odluka o koncesijama od strateškog interesa za Hrvatsku.

Naime, prema novom zakonu za pojedinu koncesiju koja je prepoznata kao strateška predviđa se donošenje posebnog zakona, a Hrvatski sabor može proglasiti i dodatne koncesije koje su od strateškog interesa.

Sabor sjednicu nastavlja u petak.

Komentiraj