Važno upozorenje Civilne zaštite zbog crvenog meteoalarma u Dalmaciji

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a objavilo je u utorak upozorenje zbog nevremenena u Dalmaciji zbog kojeg je proglašen crveni alarm.

Njihovo priopćenje u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko – goranske i Ličko – senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Aladin prognoza oborina​ (12. studenog u 9:00 sati)

SEKTOR C (gornja Sava) i D (srednja i donja Sava)

Prema trenutno dostupnim podacima, u sljedeća tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slivu Šumetlice) do 44 mm/m2 (na Kupe i Dobre), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 45 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 23 mm/m2. U sljedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 10 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 98 mm/m2 (na slivu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 63 mm/m2.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas u utorak 12. i sutra u srijedu 13. te u subotu 16., ponedeljak 18. i srijedu 20. studenog 2019., pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj pa se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovnih mjera obrane od poplava. Obilne oborine u razdoblju od 11. do 21. studenog 2019. prognozirane su na sektoru E i F.

Stanje obrane od poplave (Izvod iz izvješća Hrvatskih voda od 12. studenog u 9:00 sati)

Na području Sektora E 12. studenog do 7:00 na snazi su sljedeće mjere obrane od poplava:

Pripremno stanje obrane od poplava (PS) na:

BP 22, mali slivovi Mirna-Dragonja i Raša-Boljunčica
BP 23, mali slivovi Kvarnersko primorje i otoci i Podvelebitsko primorje i otoci
BP 24, mali sliv Gorski Kotar
BP 25, mali sliv Lika

Stanje i tendencija vodostaja za Republiku Hrvatsku za 12. studenog 2019.

SAVA: Vodostaji do Jasenovca su u opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda. Nizvodno do Slavonskog Broda vodostaji su u stagnaciji s tendencijom opadanja, u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda, a dalje nizvodno u porastu sa tendencijom porasta u domeni srednje niskih i srednjih voda.

KUPA: Vodostaji do Pribanjaca su u porastu s tendencijom porasta u domeni strednje niskih voda. Nizvodno su vodostaji u opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u stagnaciji s tendencijom porasta, u domeni niskih do srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Belišća su u blagom porastu s tendencijom blagog porasta,a dalje nizvodno su vodostaji u blagom opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih i srednje niskih voda.

Stanje vodostaja možete pratiti OVDJE.

Ne zaboravimo:

Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav čine učinkovitijim. Sigurnost i zaštita vaši su primarni interesi, ali u njihovom ostvarivanju, pored uloge namjenski organiziranih žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja izuzetno je značajan i vaš osobni doprinos. Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav civilne zaštite čine učinkovitijim. Stoga se na vrijeme pripremite, kako bi u slučaju nesreće mogli pomoći sebi i drugima”.

Komentiraj