Nina Djurdjevic/PIXSELL

VAŽNA UPORNOST I OPTIMIZAM Novi roman Sanje Pilić “I što sad?”

Istaknuta hrvatska književnica za djecu i mlade Sanja Pilić u svojem se novom romanu “I što sad?” nastavlja baviti aktualnim temama djetinjstva i odrastanja, suočavajući svoju glavnu junakinju sa školskim, obiteljskim i ljubavnim izazovima s kojima se djeca općenito susreću, te poručujući kako je važno biti uporan i optimističan.

U knjizi, upravo objavljenoj u izdanju nakladnika Mozaika knjiga, junakinja Sanjina novog romana djevojčica je Dora koja završava osmi razred.

U njezinu se životu događaju brojne promjene: njezina mama mijenja zaposlenje, Dora je zbunjena osjećajima koje gaji prema dvojici dječaka, smiješi joj se filmska karijera, a sve se to događa na kraju školske godine…

Kako se ističe u najavi, roman je namijenjen dobnom uzrastu od 5. do 8. razreda osnovne škole, a prethodila mu je velika uspješnica pod naslovom “Vidimo se na fejsu!” (2012).

Pilić je u međuvremenu objavila i zbirku priča “Baš sam hepi!” (2013.), slikovnice iz serijala priča o Maši (“Maša i klaun”, 2014., i “Maša i bajke”, 2015.), te strip-izdanje “Kiki i ostali” (2014.).

 

  • Sanja Pilić najčitanija je hrvatska dječja književnica, autorica velikog broja naslova i slikovnica od kojih su neki ušli i u obaveznu lektiru za djecu i mlade. Dobitnica je više prestižnih nagrada poput Nagrade Grigor Vitez, Ivana Brlić Mažuranić, Kiklop, Diplome časne liste IBBY-ja i mnogih drugih.

 

Profilirala se kao književnica koja piše za razne uzraste – od onih koji još ne znaju čitati, preko onih koji vježbaju čitanje, do naprednijih čitatelja do 15 godina starosti.

Objavila je do sada 28 knjiga za djecu i odrasle i 18 slikovnica. Djela joj postižu velike naklade, a mnoga su doživjela po devet i deset izdanja.

Njezini su romani “Sasvim sam popubertetio” (2002.) i “Mrvice iz dnevnog boravka” (1995.) dramatizirani u uspješne predstave postavljene u zagrebačkom kazalištu Žar ptici.

“Kao i dosad u svojim romanima, autorica je i u svojoj novoj knjizi obradila aktualne teme s kojima se djeca sve češće susreću, te se tako lako mogu poistovjetiti s likovima i pronaći utjehu u činjenici da se i drugi vršnjaci (ma koliko fikcionalni) susreću sa sličnim životnim izazovima. Uz njezin novi roman dijete će se zabaviti, ali i naučiti kako je važno biti upozan i optimističan”, stoji u najavi.

Komentiraj