Važna obavijest iz Hrvatske pošte: Koje pošiljke poštar više neće stavljati u sandučić

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za korisnike.

Od ovog tjedna, naime, pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić ili kaslić), ili za njih nije plaćena dostava na adresi – bit će posebno naznačene na novim obavijestima.

Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu.

Evo više informacija.

Koje su to pošiljke?

Najčešće su to artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine.

Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku, odnosno, dostavu na ruke korisnika.

Mogu li se ipak uručiti u kućni sandučić?

Samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na sandučiću.

 

Photo: Hrvatska pošta

 

Što ako pošiljka ne stane u sandučić?

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na sandučićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress.

Nadzorom je utvrđeno da podaci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci, poručuju.

 

 

Photo: Hrvatska pošta

 

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici.

U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci te će uskoro biti otpremljene primateljima.

Komentiraj