Veliki požari u Dalmaciji javnosti su skernuli pozornost i na stanje u hrvatskom vatrogastvu. O tome kakva je situacija u DVD-u Grabovac javno su odlučili progovoriti grabovački vatrogasci za Glas Slavonije.

Tvrde da su od samog osnutka, 1946. godine, među najaktivnijim udrugama u selu, a problemi su se počeli javljati, tvrdi predsjednik DVD-a Josip Špoljarec, kada je na mjesto općinskog načelnika izabran Zlatko Pinjuh.

“Priopćio je kako moramo istupiti iz Vatrogasne zajednice Baranje i biti osnivači njegove – Vatrogasne zajednice Općine Čeminac. U protivnom, zaprijetio je kako će nas zauvijek brisati iz općinskog proračuna”, ispričao je te dodao da se Pinjuh sam imenovao predsjednikom općinskog VZ-a, a svog je sina postavio za tjnika. Skupština je imenovanje načelnika za predsjednika, prijedlog za imenovanje tajnika nije prihvaćen, ali kažu da on bez obzira na to obavlja funkciju tajnika.

Dodaje da ih, od dana osnutka VZ-a, predsjednik angažira za obavljanje tehničkih intervencija, poput zalijevanja travnjaka NK Grabovac (kojega je predsjednik), zalijevanje arheoloških iskopina u Novom Čemincu, osiguranje prilikom “njegovih” manifestacija i slično. Tvrdi kako je na taj način nastala šteta na opremi, ali od izvanrednih izbora 2014. godine DVD nije dobio novac za kupnju vatrogasne opreme.

Špoljarec kaže i kako vatrogasci iz vlastitih džepova plaćaju gorivo za navalno vozilo. Poručuje kako načelnik sustavno radi na uništavanju DVD-ova, što mu i uspijeva.

Komentiraj