HINA/ Damir SENČAR

“Vatreni” treći put protiv domaćina prvenstva

Hrvatska nogometna reprezentacija u Rusiji nastupa na svom petom World Cupu, a u subotu u Sočiju će po treći put na svjetskim prvenstvima igrati protiv domaćina turnira.
Prva dva okršaja završila su porazima.

Na svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine smo u polufinalu izgubili od domaćina 1-2. Srećom, nekoliko dana kasnije smo pobjedom protiv Nizozemske osvojili svjetsku broncu.

Hrvatska je na Stade de Franceu povela u 46. minuti golom Davora Šukera, no u nastavku susreta ‘ukazao’ se Lilian Thuram postigavši prva dva i jedina dva gola u dresu ‘tricolora’.

“Nakon te utakmice nisam znao niti tko sam niti gdje sam. Bio sam u transu,” kazao je Thuram, koji je za francusku vrstu odigrao 142 utakmice i jedina dva gola je zabio ‘Vatrenima’ u polufinalu SP-a.

Drugi put smo protiv domaćina turnira igrali prije četiri godine u Brazilu. Bio je to dvoboj na otvaranju svjetskog prvenstva u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3-1.

Ostaje utjeha kako smo otvorili prvenstvo protiv peterostrukog svjetskog prvaka prvenstva u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi. Međutim, nakon svega što se događalo na travnjaku Arene Corinthians, moglo bi se reći nezasluženo.

Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure.

Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ukazao se Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Komentiraj