“Vatreni” se vratili u grad u kojem su 1998. započeli put prema svjetskoj bronci

Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon 18 godina hrvatska nogometna reprezentacija se vratila u grad u kojem je započela svoj put do bronce na svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Za stadion Bollaert-Delelis i grad Lens hrvatske navijače vežu lijepa sjećanja. Na ovom stadionu hrvatska reprezentacija je 1998. godine započela svoj “vatreni” put prema svjetskoj bronci. Momčad koju je predvodio Miroslav Blažević otvorila je Coupe du Monde pobjedom protiv Jamajke 3-1, a golove su zabili Mario Stanić (27), Robert Prosinečki (53) i Davor Šuker (69).

U simpatićnom gradiću koji ima manje stanovnika (32,659) od kapaciteta stadiona (38,223) započelo je ljeto za pamćenje koje je okončano veličanstvenim dočekom “vatrenih” u Zagrebu. Nepregledna kolona navijača pratila ih je od Plesa do Trga Francuske Republike gdje je održan svečani program. Više od 100 tisuća Hrvata došlo je pozdraviti treću reprezentaciju svijeta, a zanimljivo bio je to prvi organizirani doček za hrvatske sportaše.

Hrvatska reprezentacija se u Lens vratila 18 godina kasnije. Ovoga puta ne radi se o prvom kolu SP-a, već dvoboju osmine finala EP-a protiv Portugala. No, ambicije su jednako velike, ali je suparnik daleko teži. Glavna zvijezda reprezentacije Jamajke bio je branič Chelsea Frank Sinclair, dok Portugal predvodi ponajbolji nogometaš svijeta Cristiano Ronaldo. Današnju reprezentaciju često etiktiraju kao nasljednicima generacije ’98, a priliku da to dokažu i izađu iz njihove sjene imat će u subotu protiv Ronalda i za nas za sada nepobjedivog Portugala.

Na stadionu Bollaert-Delelis poseban trag ostavio je i hrvatski vratar Vedran Runje koji je četiri godine branio boje RC Lensa. U anketi lokalnog lista je 2008. izabran za najboljeg igrača kluba, a u gradu ga i danas pamte kao primjer požrtvovnog i odvažnog igrača. Uvijek je davao sve od sebe, što su navijači uvijek cijenili.

Ne toliko sretan Lens se pokazao za nogometaše Varteksa koji su 2005. godine u 3. kolu Intertoto kupa ispali od Lensa. Nakon 1-1 u Varaždinu, Lens je na svom travnjaku slavio 4-1. Bila je to posljednja sezone Intertoto kupa koji je potom ugašen.

Stadion engleskog stila dizajnirao je Gustave Spriet a gradio se od 1931. do 1933. Svečano je otvoren 18. lipnja 1933. Stadion je izvorno nosio ime Felixa Bollaerta, bivšeg direktora kluba koji je bio zaslužan za razvoj sporta u gradu. Ime stadiona je 2012. godine promijenjeno (prošireno) u Stade Bollaert-Delelis. Time je učinjena čast Andreu Delelisu koji je od 1966. do 1998. bio gradonačelnik grada te od 1981. do 1984. ministar trgovine u Vladi francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda.

Predivan kompleks sa 12 nogometnih terena otvara zgrada u kojoj odmah na ulazu nalazite rudarsko okno za “podsjetnik” svakom igraču koji ovdje dolazi da mu je prvi i osnovni zadatak “rudarski” se boriti za crveno-žute boje kluba. Boje, kako su nam tamo objasnili domaćini – znače krv i znoj.

Komentiraj