Prvi vatikanski glavni revizor, koji je u lipnju bez objašnjenja podnio ostavku, prekinuo je šutnju objavivši kako je bio prisiljen odstupiti pod pritiskom optužbi nakon što je otkrio dokaze o mogućim protuzakonitim aktivnostima.

Razgovarajući s novinarima iz četiri medijske organizacije uključujući Reuters u uredu svojih odvjetnika u Rimu, Libero Milone također je rekao kako vjeruje da neki u Vatikanu žele usporiti nastojanja pape Franje usmjerene na provedbu financijske reforme.

Tvrdi kako pojedinosti o nepravilnostima koje je razotkrio nije u mogućnosti otkriti zbog sporazuma o tajnosti podataka. Reuters nije uspio nezavisno potvrditi njegove optužbe, koje Vatikan čvrsto odbacuje.

Zamjenik državnog tajnika Svete stolice, nadbiskup Giovanni Angelo Becciu, kazao je u intervjuu za Reuters da su Miloneove optužbe “lažne i neopravdane”.

“Išao je protiv svih pravila i špijunirao privatne živote svojih nadređenih i zaposlenika, uključujući mene”, rekao je Becciu. “Da nije pristao podnijeti ostavku, bili bismo ga tužili”.

Čelnik vatikanske policije Domenico Giani rekao je za Reuters kako postoje “premoćni dokazi” protiv Milonea. Ni Becciu ni Giani nisu ponudili detaljnija objašnjenja svojih tvrdnji.

Milone je napustio Vatican dvije godine nakon što je uz veliku pompu imenovan kako bi se uvela veća transparentnost u povremeno nejasne financije središnjice Rimokatoličke crkve.

U vrijeme podnošenja ostavke, s još tri godine do isteka ugovora, ni Vatikan ni Milone, bivši predsjednik uprave i izvršni direktor globalne računovodstvene tvrtke Deloitte u Italiji, nisu dali nikakvo objašnjenje za njegov odazak. Vatikan je u priopćenju samo otkrio kako je riječ o “sporazumnoj odluci”.

Milone, koji je prije radio i u Ujedinjenim narodima te automobilskom divu Fiatu, tvrdi da mu je Becciu ujutro 19. lipnja naredio da podnese ostavku. Rečeno mu je da se od njega traži da odstupi temeljem sedmomjesečne istrage vatikanske policije.

“Činjenice koje su mi podastrijete u jutro 19. lipnja bile su lažne, fabricirane”, istaknuo je Milone. “Bio sam šokiran. Pojašnjenja nisu bila nikako vjerodostojno utemeljena”.

Becciu i Giani ističu da je Miloneu bio ponuđen izbor: podnijeti ostavku ili se suočiti s javnom tužbom vatikanskih sudova.

“Na određeni način, štitili smo njegovu reputaciju”, pojasnio je Becciu.

Milone kaže da su ga optužili za zlouporabu sredstava jer je uposlio vanjsku tvrtku za provjeru sigurnosti računala u uredima u Vatikanu u kojima je radio s još 14 zaposlenika, uključujući svoja dva zamjenika.

Komentiraj