Vatikan traži učinkovita rješenja za zaštitu života Vincenta Lamberta

Vatikan je u utorak zatražio “učinkovita rješenja za zaštitu života” Vincenta Lamberta, francuskog četrdesetogodišnjeg paraplegičara koji je deset godina u dubokom vegetativnom stanju, a čije su hranjenje i hidratacija u utorak nastavljeni nakon što su u ponedjeljak bili prekinuti.

“Želimo da se što prije pronađu učinkovita rješenja za zaštitu Lambertova života”, naveo je Vatikan u priopćenju koje su potpisali kardinal Kevin Farrell, šef Dikasterija za laike, obitelj i život te monsignor Vincenzo Paglia, predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj.

Vatikan je također upozorio na teško kršenje dostojanstva osobe kojoj se prekida hranjenje i hidratacija.

U utorak je prema odluci prizivnog suda u Parizu nastavljeno hranjenje i hidratacija pacijenta, u bolnoj aferi brojnih sudskih preokreta koja traje od 2013. i odražava raspravu koja se vodi u Francuskoj o okončanju života.

Vegatativno stanje u kojem se nalazi Vincent Lambert “predstavlja bolno patološko stanje, ali apsolutno ne dovodi u pitanje dostojanstvo osoba koje su nalaze u tim uvjetima ni njihova temeljna prava na život ni njegu”, istaknuo je Vatikan.

Komentiraj