VATIKAN Skup o seksualnom zlostavljanju

epa

Papa Franjo u četvrtak otvara četverodnevni summit u Vatikanu o borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece na kojem bi trebali sudjelovati čelnici oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata.

Događaj je organiziran kao odgovor na novi val skandala u SAD-u, Čileu i drugdje. Skupine žrtava zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije.

Papa, koji je tražio da biskupi prije dolaska u Rim razgovaraju sa žrtvama zlostavljanja u svojim dijecezama, pokušao je umanjiti “inflaciju očekivanja” da će se na biskupskom skupu pronaći “lijek za sve”.

Susret će dovesti do “protokola za daljnje djelovanje jer biskupi ponekad ne znaju što im je činiti”, rekao je Papa.

Očekivalo se da će on u srijedu sudjelovati na sastanku žrtava svećenika pedofila i organizacijskog odbora skupa o spolnom zlostavljanju, ali Papa na taj skup nije došao.

“Papa Franjo nije bio na sastanku. Jasno smo rekli da to po našem mišljenju nije u redu – gdje je on?”, zapitao je Peter Isely, jedan od utemeljitelja globalne skupine “Okončajte svećenićko zlostavljanje” (ECA, Ending Clerical Abuse). U izjavi novinarima Isely je rekao da su žrtve ponovile zahtjev da ih primi Papa.

“Moramo razgovarati s Papom. Ako se on može sastati sa svim tim biskupima (…) tada se može sastati i s nama”, rekao je Isely.

Cilj konferencije je podizanje svijesti o globalnom fenomenu seksualnog zlostavljanja maloljetnika unutar Crkve, usprkos tome što mnogi u Africi, Aziji i na Bliskom istoku to negiraju i pedofiliju među klerom nazivaju “zapadnim problemom”.

U mnogim dijelovima svijeta rasprava o nasilju nad djecom i seksu i danas je tabu, zbog čega je Vatikan i organizirao ovaj skup.

Pozvane su i žrtve zlostavljanja, posebice iz država u kojima su njihovi slučajevi ignorirani.

Otac Federico Lombardi, koji će biti moderator rasprava u Rimu, ističe kako je cilj da biskupi steknu “osjećaj zajedničke odgovornosti”.

“U pitanju je vjerodostojnost Crkve”, upozorava Talijan.

Skup se održava nakon što je Papa razriješio svećeničkog reda Theodora McCarricka (88), bivšeg američkog kardinala optuženog da je prije 50 godina napastovao tinejdžera.

McCarrick, koji je u srpnju napustio vatikanski Kolegij kardinala, tako je postao prvi kardinal koji je ostao bez te časti zbog seksualnog zlostavljanja.

Komentiraj