Vatikan pušta Bozanića da odradi cijeli svoj mandat

 

Izvori iz vrha Katoličke Crkve za Nacional su potvrdili da kardinal Josip Bozanić neće biti smijenjen, kao što se to nagađalo krajem prošlog tjedna u dijelu javnosti

Kardinal Josip Bozanić do kraja će odraditi svoj mandat na čelu zagrebačke nadbiskupije te ga Vatikan neće smijeniti prije isteka tog mandata kao što se nagađa u dijelu hrvatskih medija. Nacional je tu informaciju dobio iz samog vrha hrvatske Katoličke Crkve nakon što je prošloga tjedna došlo do promjena u drugim nadbiskupijama i biskupijama u Hrvatskoj. Naime, Sveta Stolica i nuncijatura u RH izvijestile su da je papa Franjo imenovao mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg porečkog i pulskog biskupa, nadbiskupom koadjutorom (s pravom nasljedovanja) Splitsko-makarske nadbiskupije. Istovremeno je imenovao mons. Petra Palića, dosadašnjeg hvarskog biskupa i generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije, za mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog administratora Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Ova imenovanja u vrhu Katoličke crkve protumačena su kao svojevrstan znak potpore kardinalu Josipu Bozaniću da nastavi sa svojim dosadašnjim radom, ali i kao pokušaj Vatikana da ojača umjerenu, konzervativnu struju u hrvatskoj Katoličkoj Crkvi kojoj pripada i sam kardinal Bozanić. Smatra se da Vatikan tim imenovanjima, kao i ostankom Josipa Bozanića na čelu Zagrebačke nadbiskupije, pokušava umanjiti snagu radikalne desne struje unutar hrvatskog klera koja je posljednjih godina pokušala preuzeti kontrolu nad Crkvom u Hrvatskoj, što nije najbolje prihvaćeno od Vatikana i poglavara Katoličke Crkve pape Franje. Ovim posljednjim odlukama iz Vatikana čini se da je krenuo proces potpunog micanja opcije koja je posljednjih godina promovirala katolicizam fundamentalističkog usmjerenja, što je u potpunoj suprotnosti s naukom Crkve kakvim ga vidi papa Franjo i čiji je predvodnik u Hrvatskoj dubrovački biskup Mate Uzinić.

Komentiraj