VATIKAN Papa traži dan svjetske molitve za žrtve seksualnog nasilja

FaH

Papa Franjo je tražio uvođenje dana molitve posvećene žrtvama seksualnog nasilja, objavio je Vatikan u ponedjeljak.

Taj zahtjev je uslijedio nakon prijedloga jedne žrtve zlostavljanja, a prenijelo povjerenstvo stručnjaka protiv pedofilije koje se okupilo u Rimu prošlog tjedna, prema priopćenju tog povjerenstva koje je objavila Sveta Stolica.

“Povjerensto drži da je molitva dio procesa ozdravljenja za žrtve seksualnog nasilja i za vjernike”, dodaje se u priopćenju.

Inicijativa je već zaživjela u nekoliko zemalja, a Australija je izabrala 11. rujna, nacionalni dan zaštite djece, za molitvu za žrtve seksualnog nasilja. Povjerenstvo je također najavilo skoro osnivanje internetske stranice sa savjetima za suzbijanje ili otkrivanje seksualnog nasilja nad maloljetnicima ili osjetljivim odraslim osobama. To povjerenstvo sačinjava 17 stručnjaka, među kojima su dvije bivše žrtve zlostavljanja, a osnovao ga je u ožujku 2014. papa Franjo.

Udruge bivših žrtava, poput američke mreže SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests) žale što povjerenstvo nema ovlasti upozoravanja i optuživanja počinitelja zločina.

Britanac Peter Saunders, i sam bivša žrtva, u veljači je isključen iz povjerenstva nakon što je više puta upozorio na sporost radova i odbijanje Vatikana da se uključi u slučajeve u kojima je svećenstvo opuženo za zlostavljanja ili ih je prikrivalo.

Komentiraj