VATIKAN: Papa o susretu s migrantima na otoku Lezbos

FaH

Papa Franjo je u nedjelju s puno emocija govorio o svom posjetu dan ranije migrantskom logoru Moria na grčkom otoku Lezbos, i posebice o susretu s jednim udovcem, ocem dvoje djece, koji je jako plakao.

S pravoslavnim patrijarhom Bartolomejom i Jeronimom, pravoslavnim nadbiskupom Atene i cijele Grčke “posjetili smo jedan izbjeglički logor”, ispričao je Papa na Trgu Svetog Petra na nedjeljnoj misi.

Migranti dolaze iz Iraka, Afganistana, Sirije, Afrike i još toliko zemalja. Pozdravili smo se s njih oko 300, rekao je Papa koji se u Vatikan vratio s 12 Sirijaca.

Među migrantima ima puno djece, neka djeca su svjedočila smrti roditelja, prijatelja koji su se utopili. “Vidio sam toliko boli”, rekao je potresno Jorge Bergoglio, unuk talijanskih migranata.

On je ispričao slučaj 40-godišnjeg muškarca. “Susreo sam se s njim u subotu, kao i s njegova dva sina. On je musliman i ispričao je da je bio u braku s kršćankom. Voljeli su se i poštovali, ali nažalost teroristi su je zaklali jer nije željela zanijekati Krista i napustiti svoju vjeru”.

Papa je dodao da je taj muškarac neprestano plakao.

U subotu na Lezbosu Papa je pozvao svijet da “dostojanstveno” odgovori na egzodus pokrenut 2015. i podsjetio da smo “svi migranti”.

Kao što je učinio 2013. čim je izabran, na otoku Lampeduza nakon groznih nesreća, Papa je ponovo upozorio na “globalizaciju ravnodušnosti”.

Komentiraj