TO JE FUNDAMENTALNO VAŽNA INFORMACIJA jer će se konačno saznati, iz prve ruke, što je sve Alojzije Stepinac činio da Sveta Stolica prizna NDH, čak i u drugoj polovici 1943. kada je dobrano bio svjestan toga da su ustaše prepolovili broj Srba i desetkovali Židove na teritoriju NDH

Nakon trećeg susreta mješovite Komisije o Stepincu, održanog prošlog tjedna u Novome Sadu, Nacional je ekskluzivno saznao informaciju koja u potpunosti mijenja dosadašnji tijek njena rada: Sveta Stolica konačno otvara tajnu arhivu pape Pija XII. I to će tek prodrmati propagandnu mašineriju Katoličke crkve “među Hrvatima”.

Od velike važnosti bilo je to kako će Komisija krenuti u najkompliciraniji dio procesa, u razgovor o ratnome Stepincu, što se dogodilo na susretu održanom u Vladićanskome dvoru Bačke eparhije u Novome Sadu, 13. i 14. veljače. U ime Svete Stolice, sastanku na temu “Odnos nadbiskupa Stepinca prema Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i teroru od 1941. do 1945. godine” predsjedao je predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti o. Bernard Ardura (moderator Komisije) koji je, što je informacija koju ekskluzivno donosi samo Nacional, zajamčio srpskim članovima da će uskoro dobiti pristup onim dijelovima arhive Svete Stolice (pape Pija XII., kardinala Tisseranda i drugih), a čak i onim nepoznatima koji su važni za tu temu.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj