Vatikan novim priručnikom pooštrio odnos prema svećeničkoj pedofiliji

Vatikan je poručio biskupima diljem svijeta da trebaju policiji prijaviti seksualne zločine svećenstva čak i kada ih na to ne obvezuje zakon, nastojeći prisiliti crkvene velikodostojnike da zaštite maloljetnike od “svećenika predatora”, objavio je Associated Press.

Vatikan je izdao dugo očekivani priručnik za biskupe i nadređene velikodostojnike o internim istragama navoda o svećenicima koji siluju i zlostavljaju maloljetnike i odrasle ranjive osobe. Priručnik nema snagu zakona, ali ide dalje od sadašnje politike Vatikana o suradnji s istražiteljima, tužiteljima i policijom, koja od biskupa i crkvenih velikodostojnika zahtijeva da seksualne zločine nad maloljetnicima prijave samo kada to zahtijevaju lokalni zakoni.

“Čak i kada nema izričite zakonske obveze, crkvene vlasti bi trebale podnijeti izvještaj nadležnim civilnim tijelima, ako se to smatra neophodnim, da bi zaštitile osobu ili ostale maloljetnike od daljnje opasnosti činjenja kaznenog djela”, piše u priručniku.

Premda su u Vatikanu već dva desetljeća na snazi detaljne kanonske norme, neki biskupi i dalje ignoriraju zakone i odbacuju navode žrtava štiteći tako svoje svećenike.

Agencija AP ocjenjuje kako priručnik, koji je objavljen na šest jezika, crkvenim velikodostojnicima želi onemogućiti da ne provode preliminarne istrage ili da ne surađuju s policijom. Očekuje se, primjerice, da ne odbacuju anonimne prijave, što se često radi, nego propisuje da i glasine i objave na društvenim mrežama mogu poslužiti kao temelj za preliminarna saslušanja.

Komentiraj