Vatikan 2016. zamrznuo 2 milijuna eura sumnjivog novca

EPA/ETTORE FERRARI

Vatikanske vlasti zamrznule su više od dva milijuna eura zbog sumnje u pranje novca u 2016., što je dio borbe pape Franje u čišćenju financija Svete Stolice, rekao je u subotu vatikanski javni tužitelj.

Gian Pietro Milano, čiji je službeni naziv Promicatelj pravde, tu je informaciju otkrio tijekom godišnjeg obraćanja o stanju vatikanskog kriminalnog pravosudnog sustava.

Milano u svom govoru nije dao više detalja, no dodao je kako je ukupna svota zamrznutog novca između 2013. i 2016.  oko 13 milijuna eura.

Posljednje zamrzavanje dogodilo se nakon dojave vatikanske Uprave za financijsko informiranje (AIF) kojoj je papa Franjo dao veću izvršnu moć.

Vatikan je proteklih godina donio niz mjera kojima želi počistiti svoje financije i učiniti ih transparentnijima, pogotovo nakon dolaska pape Franje 2013. godine.

Moneyval, financijsko promatračko tijelo Vijeća Europe, u posljednjem je izvješću iz prosinca 2015. objavilo da je Vatikan učinio velik posao u čišćenju svojih banaka povezanih sa skandalima, kao i u drugim financijskim odjelima. Dodalo je kako Vatikan mora više učiniti po pitanju kaznenog gonjenja i optužnica.

Milano je u subotu otkrio da je 17 istraga o financijskom kriminalu još uvijek u tijeku, te kako je poboljšana istraživačka suradnja s drugim državama, poglavito Italijom, no da i dalje postoji dosta zastoja s birokracijom.

Krajem 2015. je pokrenuta istraga nakon internog izvještaja koji je tvrdio da je odjel Svete stolice koji nadgleda nekretnine i investicije uključen u pranje novca i manipulaciju tržištem.

Milano je 2014. zamrznuo milijune eura na bankovnim računima bivših menadžera vatikanskih banaka i odvjetnika, kao dio istrage o prodaji vatikanskih nekretnina. Usprkos tome, za te slučajeve još nitko nije optužen.

Komentiraj