EPA/Tomasz Waszczuk POLAND OUT

Varšava s dolaskom Macrona na vlast želi ‘resetirati’ odnose s Parizom

Poljski predsjednik Andrzej Duda u subotu je izjavio da bi, s dolaskom na vlast predsjednika Emmanuela Macrona želio “resetirati” odnose s Francuskom, koji su prošle godine narušeni nakon što je Varšava iznenada otkazala važan sporazum.

“Nadam se da će nam novo francusko predsjedništvo omogućiti resetiranje odnosa”, kazao je Duda, nakon političkog razgovora s Macronom koji bi predsjedničke dužnosti trebao preuzeti u nedjelju.

Duda je za poljsku novinsku agenciju PAP rekao da mu je Macron kazao kako želi dobre bilateralne odnose. Obojica čelnika uvjerena su da će se sastati na summitu NATO-a koji će se održati 25. svibnja u Bruxellesu.

Poljska je loše reagirala na Macronovo zalaganje krajem travnja za europske sankcije protiv te zemlje, a uzrok je odluka o premještaju tvornice Whirlpool iz Amiensa u poljski Lodz, zbog čega će bez posla ostati oko 290 francuskih radnika.

U listopadu je Pariz teško podnio prekid pregovora s Airbusom, koji su vodili konzervativci, a započela prethodna liberalna vlada. Odluka Varšave rezultirala je zahlađenjem francusko-poljskih odnosa do te mjere da je i predsjednik Francois Hollande svojedobno otkazao posjet Varšavi.

Komentiraj