Varhely o Srebrenici, u Puli se danas otvara izložba o genocidu

“Srebrenički genocid je još uvijek otvorena rana u srcu Evrope. Podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više nikada ne dogodi. Vrijednosti koje su tako dramatično narušene prije 25 godina sada su srž našeg angažmana na Zapadnom Balkanu”, objavio je na Twitteru europski povjerenik za susjednu politiku i proširenje Oliver Varhelyi uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici u subotu, 11. srpnja.

N1 je javio kako je Varhely, u govoru na online konferenciji “Sjećanje na Srebrenicu”, podsjetio da je “genocid u Srebrenici najtragičniji događaj na europskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

“Srebrenica nas poziva na odgovornost. Pravda se mora provesti, a svi odgovorni za masakr moraju se suočiti s posljedicama svojih postupaka. Nakon 25 godina hitnije je nego ikada prekinuti nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina”, kazao je.

Poručio je da Europa mora naučiti lekciju iz Srebrenice te da srž djelovanja EU u BiH treba biti poštovanje prava na život, ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije i jednakosti.

“EU će nastaviti podržavati BiH na njenom europskom putu, te uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Kroz pristupni proces EU će nastaviti pratiti Zapadni Balkan k pomirenju i regionalnoj saradnji kako bi izgradio mirnu i prosperitetnu budućnost za sve ljude u regiji”, poručio je europski povjerenik za susjedstvo i proširenje.

U povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici, danas će u Puli biti otvorena izložba o tim događajima, na kojoj će svojim video porukama sudjelovati predsjednik Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove i bivši sudac Haškog suda Carmen Agius te tužitelj Haškog suda Serge Brammertz. Otvorenjem te izložbe počinje kampanja “Srebrenica 25: zajedno protiv virusa poricanja”, najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva protiv negiranja ratnih zločina devedesetih koju je pokrenuo SENSE Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, i petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova.

 

Komentiraj